Подморница протутњала Београдом

Поделите:

Транспорт џепне подморница “Тиса” изазвао је данас чуђење на улицама Београда, а грађани су су се запањено питали каква се то грдосија вози градом.

Рече је међутим о џепној подморници П-911 “Тиса”, произведеној у СФРЈ, која је припадала бившој Југословенској народној армији.

Kомпликовани друмски транспорт подморнице дуге 19,5 метара и тешке 88 тона организовало је Удружење подмонричара Србије из Београда уз финансијску и логистичку подршку компаније “Yugoimport SDPR”

Подморница П-911 “Тиса” утоварена је у Црној Гори на специјални тегљач који ју је друмским путем транспортовао до Београда где ће бити музејски експонат.

Ово пловило припадало је класи “Уна”, односно класи југословенских диверзантских подморница. У раздобљу од 1981. до 1989. је израђено шест оваквих подморница: П-911 Тиса, П-912 Уна, П-913 Соча, П-914 Зета, П-915 Вардар и П-916 Kупа. Дизајниране су за тајно полагање мањих минских поља или доставу диверзаната унутар непријатељског подручја.

Распадом СФРЈ, све подморнице су одвезене у Црну Гору осим П-914 Зете која се у тренутку сукоба налазила на ремонту. На почетку 2009. црногорске власти су објавиле да намеравају да по једну подморницу дају Хрватској и Србији као музејске експонате.

П-911 “Тиса” ће у Београду бити трајно изложена на Ушћу. Њен долазак и излагање су веома битни за Удружење бивих југословенских подморничара из Србије јер ће оно следеће године бити домаћин 56. Међународног конгреса удружења подморничких ветерана света на којем се очекују делегације из више од 30 држава.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here