Поднете кривичне пријаве против Марка Бастаћа, низом неправилности оштетио буџет! Ево шта му се све ставља на терет!

Поделите:

Служба за буџетску инспекцију Града Београда поднела је против председника општине Стари Гради Марка Бастаћа кривичну пријаву Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Београду за борбу против корупције, рекла је Тањугу начелница управе града Београда Сандра Пантелић.

Према кривичној пријави, Бастаћ се сматра одговорним за кршење Закона о буџетском систему због низа неправилности које је, како се наводи, утврдила буџетска инспекција у ванредној контроли материјално финансијског пословања општине Стари град за 2018. годину.

Буџетска инспекција у пријави наводи да је контролом констатовано низ неправилности, па су дати чињенични описи радњи из којих произилази извршење кривичног дела – набавка услуге посредовања приликом ангажовања извршилаца за обављање несистематизованих послова у Градској општини Стари Град.

Kривичном пријавом Бастаћу се на одговорност стављају и неправилности због избегавања примене прописа који уређују ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, као и у вези са исплатама накнаде за превоз ангажованих лица.

Терети се и да је као председник ГО Стари град 5. јула 2018. године платио привредном друштву Цодеx траде д.о.о износ од 200.000 динара без правног основа, што је износ који то привредно друштво дугује Н.А, чиме се, како наводи буџетска инспекција, основано сумња да је нанета штета буџету општине од 200.000 динара.

Такође, утврђено је да је као наредбодавац за извршење буџета ГО Стари град, 18. јуна 2018. године извршио исплате у укупном износу од 210.735 динара без правног основа, за дуг привредног друштва Цодеx траде д.о.о према Зини Ал-Саттаф, чиме је такође, у том износу, нанета штета општинском буџету, наводи се у пријави.

Бастаћ се сумњичи и да је извршио плаћања Агенцији Нана С. В од скоро четири милиона динара, без доказа да су геронто домаћице из те агенција заиста пружале помоћ у кући старим и изнемоглим лицима.

Kривичном пријавом Бастаћу се на терет ставља и умањење прихода од накнаде за постављене апарата за кокице од корисника јавне површине за 40 одсто, чиме је нанета штета општинском буџету за 2. 8 милиона динара.

У кривичној пријави детаљно су описане радње извршења за које се терети Бастаћ и приложени докази којима се покрепљују те тврдње, као и рачуни које је поднео Д. У. у вези са унутрашњим узбуњивањем.

Да подсетимо, Kурир је објавио доказе о проневерама Марка Бастаћа које је утврдила буџетска инспекција.

Председник општине Стари град Марко Бастаћ новцем из буџета је, мимо закона, плаћао одборнике, али и активисте који су рушили по Београду. Месечно су добијали од 30.000 до 80.000 динара, открива Данче Урошевић, преко којег су ишле исплате.

Инспектори су, да подсетимо, констатовали бројне неправилности и терете председника општине Марка Бастаћа за малверзације приликом запошљавања, за трошкове превоза, наплаћивања услуга помоћи старим лицима, наводи се у извештају који је објавио Kурир

 

kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here