Поглед из Чешке: Ко је за, а ко против повлачења признања Косова

Поделите:

„Стидим се“ – том реченицом је председник Чешке Вацлав Клаус у мају 2008. године прокоментарисао вест да је његова земља признала независност Косова. Пре 11 година тај корак је изазвао несугласице, међутим, изгледа да се историја понавља. Да ли су Чеси потпуно заборавили на братски народ, и колике су шансе да та земља повуче независност Косова?

Подсетимо — актуелни председник Чешке Милош Земан је приликом посете Србији изјавио да би желео да разговара о повлачењу признања Косова. Нажалост, то не зависи од председника, већ од Владиног кабинета.

У чешком друштву се не воде расправе о Косову. Објективности ради, важно је нагласити да ни пре 11 година, када је чешка Влада признала самопроглашену независност Косова, нису вођене дискусије о томе. Ситуација на Косову била је и остала велика непознаница за велику већину Чеха.

Чеси заборавили братски народ

Неизбежна је констатација да је велики део Чеха заборавио на тесне историјске везе између њихове земље и Југославије, па и Србије. Чеси, посебно либерални део друштва, заборавили су да је за време Првог светског рата Томаш Масарик (први председник Чехословачке) користио српски пасош за путовања по свету, као и да је управо лидер Југославије оштро осудио улазак трупа Варшавског пакта у Чехословачку 1968. године.

Било би наивно очекивати било какве демонстрације или притисак друштва на Владу како би се повукло признање Косова. Чешко друштво не сматра Косово кључним проблемом, док се већина, нажалост, равнодушно односи према томе.

Када је реч о ставу чешке политичке елите поводом признања Косова, позиција председника Милоша Земана је јасна. Међутим, Чешка је држава у којој влада парламентарна демократија, па та одлука, као и пре 11 година, зависи од мишљења Владе и парламентарних странака.

Социјалдемократе и комунисти Чешке су 2008. године иступили против признања независности Косова. Комунистичка партија Чешке и Моравске чак је припремила закон, који је требало да спречи Владу да призна независност Косова, међутим, тај закон никада није постао део чешког законодавства.

Чак ни у то време Влада није имала усаглашено мишљење по том питању. Признање Косова одбиле су да подрже хришћанске демократе, које су биле у саставу Владине коалиције.

А како је данас?

Тешко се може претпоставити да би социјалдемократе могле да захтевају од премијера Андреја Бабиша да преиспита одлуку из 2008. године. Истовремено, министар спољних послова Томаш Петршичек је изјавио да не види разлог да се поново воде расправе о Косову.

Једина особа из Чешке социјалдемократске странке, која није заборавила на братске везе са српским народом и која негира једнострано проглашење независности Косова, јесте посланик Јарослав Фолдина.

„Косово се у првом реду бави нарко-мафијом, а сада су се преоријентисали и на транспорт миграната муслимана у Европу. Косово није типична држава. Политички разлози за то су зато што је настала ’захваљујући‘ бомбардовању, супротно међународном праву“, изјавио је Фолдина недавно за „Чешки радио“.

Са друге стране, комунисти и даље не мењају свој став.

„У основи преовладава мишљење да је Косово и даље покрајина која припада Србији. Сада нисмо разговарали о повлачењу признања Косова, али претпостављам да бисмо могли да подржимо тај процес“, рекао је потпредседник Комитета за европске послове Доњег дома Чешке Јиржи Валента.

Повлачење независности Косова подржава и странка „Слобода и директна демократија“ .

„Покрет ’Слобода и директна демократија‘ негира суверенитет самопроглашене државе Косово. Косово је Србија! То је била издаја Владе Мирека Тополанека из Грађанске демократске странке и Карела Шварценберга из странке ТОП09, који су признали независност самопроглашене државе Косово, коју је основала терористичка организација ОВК. Такозвана република Косово је земља у којој велики утицај има мафија и земља у којој се обучавају радикални исламисти. Издаја чешке Владе је још гнуснија због чињенице да је 1938. године 60.000 добровољаца из те балканске земље предложило своју помоћ у заштити Чехословачке од Немаца. Чешка Влада би требало да преиспита своју одлуку и опозове признање Косова“, наводи се у саопштењу странке, које је Спутњику доставила посланик Карла Маржикова.

Шансе равне нули

Да би процес повлачења признања Косова постао актуелан, неопходна је жеља премијера Бабиша. Из његовог покрета „Акција незадовољних грађана“ чују се различита мишљења. Међутим, ипак је више оних који се не слажу са мишљењем председника Земана. Председник Представничког дома Радек Вондрачек изјавио је да је право било које суверене државе да повуче признање независности друге државе. Према његовом мишљењу — то не би имало позитиван утицај на ситуацију на Косову.

Бабиш и његова странка су у првом реду прагматични играчи. Њих занима шта ће добити од корака који направе. Повлачење признања Косова неће им донети никакву добит, а према њиховом мишљењу, — чак ће бити супротно.

Западне владе не би одобриле тај потез чешког премијера, а то не би утицало ни на његову популарност у Чешкој. Његови противници би га чак оптужили да он покушава да се допадне Русији. А Бабишу, који се суочава са оштром критиком и против кога либерални део друштва протестује, све то није потребно.

Српски народ је историјски и културно близак Чесима, за разлику од вештачки формиране такозване „републике“ Косово. Нажалост, узимајући у обзир тренутне околности, нада да ће чешки народ и Влада учврстити односе са Србијом на рачун Косова — равна је нули.

Sputnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here