Покрету ПСГ Саше Јанковића смета Спасовданска литија!

Поделите:

Одборници Покрета слободних грађана (ПСГ) у Скупштини Града Београда саопштили су да сутра неће учествовати у црквеној поворци литији поводом Спасовдана у Београду, јер сматрају да се тиме крши уставно начело о одвојености цркве од државе.

ПСГ је у саопштењу указао да улична литија црквених великодостојника и градских власти делује “не само противуставно, него и крајње анахроно, посебно за град који се представља као мултикултурно и мултиконфесионално средиште”.

“Официјелна литија доприноси лошем утиску о новокомпонованој верској држави. Верници и цркве имају, наравно, слободу да манифестују своје право и избор, па и да славе славу, али без институција и органа јавне власти”, навели су.

Одборници ПСГ су најавили да ће предложити брисање одредбе из Статута Града о “слави града”.

Градски менаџер Горан Весић је у уторак најавио да ће у црквеној поворци учествовати и основне и средње школе, а заменик градоначелника Андреја Младеновић је оценио да је литија “одличан начин за промоцију Београда”.

Литија ће сутра почети пре 11 сати у Улици адмирала Гепрата, одакле ће после литургије у Вазнесењској цркви, поворка проћи улицама Kнеза Милоша и Kраља Милана до Теразија, где ће бити једна молитва, а друга ће бити у Саборној цркви до које ће поворка стићи улицама кнеза Михаила и Француском. Потом ће поворка Бранковом и улицом Kраљице Наталије натраг, до Вазнесењске Цркве, где ће се завршити око 13 сати.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here