Полемика Марка Ђурића и Саше Јанковића

Поделите:

Поводом навода да су Грачаница и Дечани косовска баштина, Саша Јанковић је рекао да је на Србији да докаже да није тако, и да се чланство Косова у међународним организацијама не може прихватити док се то не докаже. Марко Ђурић поручује да је изјава Јанковића “незапамћен скандал незамисливих размера”.

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић изјавио је да је Србија суштински изгубила Косово током деведесетих година и да се сада треба усредсредити на остваривање људских права на Косову и Метохији.

“Наша историјска и културна наслеђа морамо да осигурамо. Оног момента кад би Србија имала фактичку могућност да гарантује интегритет својих културно-историјских споменика тада не би било проблема да за све оно што није део српске историје, да за то, на територији Косова одговара власт у Приштини”, рекао је Јанковић гостујући на РТВ Војводине.

Упитан да прокоментарише то што се манастири Грачаница и Дечани наводе као косовска баштина, Јанковић каже да је “на Србији да докаже да то није тако”.

Додаје да се чланство Косова у међународним организацијама не може прихватити док се то не докаже.

Лидер ПСГ сматра да је ЕУ лицемерна према Србији и да једно говори у јавности а друго далеко од очију јавности.

Потпредседник ГО СНС-а Марко Ђурић реаговао је на вечерашње иступање Јанковића, односно идеју да се Дечани и Грачаница препусте Приштини, а да Београд докаже “да су наши”, рекавши да је то “незапамћен скандал незамисливих размера”.

Како се наводи у саопштењу, сада је јасно зашто Јанковић, док је у два мандата био заштитник грађана, није написао ни једно слово о положају Срба на КиМ.

Како каже Ђурић, од данас Јанковић није више ни политикант у потрази за јефтиним поенима, већ бестидни великоалбански лобиста.

“Нисам ни очекивао да ће Саша Јанковић поступити нормално и одговорно, и понудити неке идеје о томе како поправити положај Србије или нашег народа на Косову и Метохији, али сам, иако свестан згрченог стања његовог духа и тела, запањен да је тако јавно и отворено, без стида и трунке кајања, у дану када Срби на Косову и Метохији славе свој највећи и историјски успех, постати политички настављач и заговорник недела оних који су 17. 03. 2004. покушали да затру највеће српске светиње”, рекао је Ђурић.

Он је додао и да називање самопроглашеног Косова државом, јесте “брутална увреда свих грађана Србије, а посебно оних који су у одбрани наше земље дали очеве, мајке, браћу, сестре”.

РТС

Поделите:

2 Коментари

  1. Čini se da je taj Janković ozbiljan mentalni retard i da ima velike probleme sa izražavanjem, odnosno ne ume da formuliše misli, – ili ne ume ni da misli? Upitno je i diskutabilno njegovo obrazovanje i svaka kompetencija! On, (čak šta više) nije ni smešan (u odnosu na, npr. – Mr. Beam-a) a nije duhovit i nije ni tragičan, on je drzak i zbunjujući, kao da je “ušao na pogrešna vrata u pogrešnu prostoriju gde mu (očigledno) nije mesto” ali kao da to uopšte ne shvata ili pokušava da sakrije, pa je drzak do totalne gluposti i bezobrazluka!

    • Hm,hmm…tacno je,da Srbi ” to ” zovu Kosovska svetinja, a posto je Kosovo Srbija,tu nema mnogo dilema,jedino,ako je doticni,promasio ulaz u Srpske svetinje,pa potrefio u neku dzamiju dacse uveri. Ipak,za pocetak,izvaditi rezoluciju 1244, iz DOSmanlijskog bunkera,i skinuti oznaku ” drzavna tajna”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here