Полиција блокира улазак српским званичницима на Косово (ВИДЕО)

Поделите:

Привремени органи власти на КиМ забранили су улазак на Косово и Метохију министрима Александру Вулину и Владану Вукосављевићу, који је требало да обиђе манастире. Претходно је забрањен улаз на КиМ Марку Ђурићу и Николи Селаковићу. Појачано присуство косовске полиције на путу ка Косовској Митровици.

4.00 – Очекује се почетак скупа у Косовској Митровици. Дописник РТС-а јавља да је присутан велики број људи.

12.55 – Јаке снаге косовске полиције, наоружане дугим цевима са фантомкама и неколико блиндираних возила, на раскрсници код Бањске, десетак километара од Косовске Митровице, контролишу саобраћај и путнике.

12.30 – Министар Владан Вукосављевић после забране уласка на КиМ: Озбиљан гаф и велики пропуст који не доприноси укупној ситуацији.

Косовска полиција је око 11.30 на административном прелазу Јариње онемогућила пролаз министру Вукосављевићу, иако је његова посета уредно најављена, јавља дописник РТС-а са Јариња.

Мислим да се ради о једном каприцу, који не води ничему, који је бесмислен и погрешан. Ми смо припремили посету нашим манастирима, понели смо поклоне нашим братствима и сестринствима и ова одлука представља један озбиљан гаф, велики пропуст који не доприноси укупној ситуацију“, рекао је за РТС министар Вукосављевић.

Привремени органи власти на Косову и Метохију забранили су и министру Вулину посету Косовској Митровици, где је намеравао да обиђе породицу Вучетић.

У оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, у Косовској Митровици ће бити одржан скуп политичких представника Срба на Косову. Скуп је симболично заказан за 12 сати и 44 минута.

Без обзира на забрану приштинских власти, председник Александар Вучић најавио је долазак Марка Ђурића и Николе Селаковића.

То је четврти скуп на Косову и Метохији у склопу политичког дијалога који је иницирао председник Србије Александар Вучић.

Претходна три су одржана у Лапљем Селу и у Косовској Митровици. Први политички скуп су организовали представници Српског националног форума, а остала два су била са студентима Универзитета у Косовској Митровици и представницима цивилног друштва, односно невладиног сектора.

Сва три одржана скупа су оцењена позитивно. На њима су истакнути проблеми и потребе Срба на Косову – као што су безбедност, право на имовину, право на одлучивање наспрам већинске албанске заједнице, везе се централном Србијом.

Заменик команданта косовске полиције Бесим Хоти изјавио је да интервентне јединице за регион Север имају задатак да директору Владине Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу не дозволе да пређе административну линију. 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here