Полиција одузела 245 дозвола јер су људи пијани возили електричне тротинете

Поделите:

Укупно 414 људи је ухвац́ено да возе е-тротинете док су били пијани

Немачка полиција је објавила да је стотинама корисника електричних тротинета одузела возачке дозволе јер су их возили пијани током Октоберфеста у Минхену.

Укупно 414 људи је ухвац́ено да возе е-тротинете док су били пијани, од којих је 254 зато остало и без возачке дозволе, наводи се у полицијском саопштењу.

У 32 случаја интервенисале су полицијске патроле како би спречиле пијане да возе електрични тротинет.

У Немачкој су е-тротинети, који су легализовани тек у јуну, категорисани као “моторизована возила”.

То значи да се на њихове кориснике примењује законска забрана вожње под утицајем алкохола, што су неки открили на тежак и скуп начин оставши без возачке дозволе током највец́ег светског фестивала пива завршеног у недељу.

Током 16-дневног Октоберфеста, годишњег фестивала традиционалне немачке хране, плеса, пива и одец́е, од 19. септембра до 6. октобра, полиција је радила на томе да у огромном простору фестивала не буде возила, али су се е-тротинети показали као “тврд орах”, те их је полиција званично прогласила за “нов изазов”.

Да би власти спречиле кориснике да изнајмљене е-тротинете остављају на простору фестивала, било им је технички онемогућено да се ођаве из апликације помоћу које су их изнајмили, али је ипак сваке ноћи требало гомиле напуштених тротинета односити с минхенских улица.

Власти широм света се муче како ће и шта с тротинетима.

Е-тротинети су приступачан и брз начин за крац́а путовања у загушеним градовима, а за разлику од бицикала, при коришћењу електричних тротинета готово да нема никаквог напора. Међутим, е-тротинети представљају и несносну сметњу: гомилају се на улицама и на популарним местима, а уз то су и опасни за невеште кориснике.

Због низа повреда, градске власти Остина, у Тексасу, затражиле су од центара за контролу и превенцију болести да истраже несрец́е и повреде повезане са е-тротинетима. Студија направљена на основу тога и објављена у мају показала је да је чак сваки трећи повређени корисник тротинета настрадао већ на првој вожњи.

Уз то, 63 одсто повређених “тротинетиста” је пре удеса возило тротинет мање од девет пута. Амерички истраживачи су зато закључили да корисницима е-тротинета ипак треба обука.

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here