Политичари о 5. Октобру и Слобино последње обраћање

Поделите:

17 година након протеста који су окончали власт Слободана Милошевића, стижу реакције домаћих политичара и функционера.

11.50 Чеда Јовановић: Љајић је у праву, Влада са Вучићем наставља вредности 5. октобра!

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је потпредседник владе Расим Љајић у праву када каже да актуелна власт наставља вредности 5. октобра. Он објашњава да је 5. октобар успео да промени оне због којих је до њега дошло и да је ујединио Србију.

“За тако нешто је потребно више од речи. Декларативно, у формалном смислу, Љајић је у праву. На крају крајева он је потредседник те владе. Друго питање је питање резултата. Мислим да влада, СНС и Вучић морају показати више сензибилитета како би нешто што су вредности 5. октобра афирмисали више у мери у којој су они који воде ову државу дужни да ураде, размишљајући о њеној будућности с обавезом коју смо ми осећали петог октобра”, прокоментарисао је Јовановић изјаву Расима Љајића.

10.02 Чанак: Коштуница био експонент више служби

Лидер ЛСВ Ненад Чанак изјавио је поводом 16 година од 5. октобра да један добар део ДОС није желео да се направи раскид са Милошевићевим режимом.

Осим тога, он је оптужио Војислава Коштуницу да је био “експонент више служби”, а нарочито руског утицаја који је због тога све присутнији у Србији и чији је данашњи експонент пре свих председник Томислав Николић.
“Војислав Коштуница није био експонент само једне службе из само једне државе. Из сваког његовог потеза се осећао руски утицај и тај руски утицај се осећа и данас из деловања низа веома активних политичара. Пре свега мислим на Николић мастер Томислава, јер он не уме чак ни да сакрије своје русофилство, које сеже до понизности”, рекао је Чанак у интервјуу агенцији Бета.

Према његовим речима, Николићева снисходљивост према руском председнику Владимиру Путину довела је пре неколико година до “чувеног придржавања капута” и померања Дана ослобођења Београда, само да би Путин био присутан.

9.51 Ђурић: Не могу да кривим разочаране

Све оне који су разочарани дешавањима после 5. октобра не могу да кривим, зато што им и сам припадам, каже Марко Ђурић, учесник тих догадјаја, а данас директор владине Канцеларије за Косово и Метохију.
Ђурић, који је учестовао у демонстрацијама после којих је срушен режим Слободана Милошевића, каже да има много оних који се осећају изневереним оним што се дешавало након тог датума.
Сматрам да је време мајсторско решето, треба да се концентришемо на датуме који нас уједињују, а све оне који су разочарани оним што се дешавало након 5. октобра не могу да кривим зато што и сам припадам таквима – каже Ђурић.

9.45 Љајић: Ова влада наставља шта није урађено

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је да садашња Влада Србије наставља остваривање кључних циљева и вредности које нису остварене 5. октобра 2000, а прокламоване су пре 16 година.

– После 5. октобра слушали смо обећања да ћемо врло брзо ући у ту заједницу и да је реч о року од свега неколико година. А друга ставка која се сада остварује јесте спровођење тешких, дуго одлаганих реформи, казао је он.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here