Политички притисци на КиМ: Од Срба суд тражи 150.000 евра

Поделите:

Шесторо радника Националног парка “Шара” условно кажњено због сече шуме. У жалбеном поступку адвокатски тим ће покушати да оспори ову одлуку Основног суда у Урошевцу која је политичке природе

ОСНОВНИ суд у Урошевцу осудио је шесторо Срба, радника ЈП “Национални парк Шар-планина” са Брезовице на условне казне затвора и наложено им је да плате 150.000 евра одштете Косову због наводног кривичног дела пустошења шуме.

По речима адвоката Дејана Васића, заступника оштећених, на годину дана условне казне осуђена је Виолета Стаменковић, директорка овог предузећа које је функционисало по систему Републике Србије као и још пет, углавном административних радника.

– У жалбеном поступку адвокатски тим ће покушати да оспори ову одлуку Основног суда у Урошевцу која је политичке природе – изјавио је за наш лист адвокат Васић.

Иначе, ЈП “Национални парк Шар-планина” из Штрпца, управљало је површином од око 13.000 хектара под шумом, али је рад овог предузећа насилно обустављен средином октобра 2015. године. Тада је косовска Скупштина донела одлуку односно закон о присвајању националних паркова. Специјалне јединице косовске полиције “Росу” ухапсиле су десетак радника који су потом ослобођени док је против шесторо, на челу са директорком Виолетом Стаменковић, покренут судски поступак који је резултирао поменутом пресудом.

СРАМОТНА ОДЛУКА

– Срамотно изрицање пресуде групи радника ЈП “Национални парк Шар-планина” још један је доказ зулумћарског односа привремених институција самоуправе на КиМ према српском народу, и јасно је да за циљ има застрашивање грађана покрајине лојалних Републици Србији – наводи се у јучерашњем саопштењу Канцеларије за КиМ.

– Суд у Урошевцу је одржао показну вежбу како правосуђе у једном друштву, које претендује да се назове демократским, не сме и не може да функционише – каже се у саопштењу.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here