Политико: Ко добија а ко губи новим планом ЕУ буџета

Поделите:

Kо је срећан, ко тужан, а ко бесан због предлога буџета ЕУ за период од 2021. до 2027. је тема којом се бави бриселски портал “Политико”, који истиче да “дуга битка тек предстоји али неки победници и губитници већ се назиру”.

Наводећи у поднасловима уз одговарајуће емотиконе, ко је победник, а ко губитник у плану буџета Европске комисије, Политико је као “срећне” навео балтичке пољопривреднике.

Пољопривредници у Естонији, Летонији и Литванији појављују се “на изненађење” као победници.

Док ће већина пољопривредника морати да “лиже ране” због смањења од четири одсто директних субвенција, балтички пољопривредници добиће повећање од 13.6 одсто, пише бриселски портал.

Брисел планира да смањи новац земљама које су добро радиле посао до сада и да га расподели на оне који назадају.

Предлогом буџета, према писању “Политика”, “бесне су” Аустрија, Данска, Холандија и Шведска.

Те четири земље суочавају се с двоструким ударцем – од њих се тражи да повећају своје националне доприносе, а треба да изгубе попусте које добијају.

Званичници тих земаља су негодовали, уз уцену да је такав план “далеко од прихватљивог решења”.

Возачи тенкова су они који су “срећни” предлогом буџета, навео је Политико.

Брисел планира да издвоји 6,5 милијарди евра из свог фонда “Connecting Europe”, ради надоградње инфраструктуре с циљем обезбеђивања да она буде прикладна за тешка војна возила.

“Тужни и бесни” су британски научници, пише “Политико”, који наводи да ће проналажење новца за најсавременија истраживања бити повећано у будућности.

Kако су навели, истраживаци из Уједињеног Kраљевства биће ван програма ЕУ након 2020. године.

Међу “срећицима” су, према писању портала, велике фармацеутске и инжењерске компаније.

Велика имена компанија као што су Мерк, Фајзер, Ербас и Талис су међу онима које учествују у истраживачком програму ЕУ, и само су неке од оних које ће имати користи од будзетског плана Kомисије.

Брисел планира да милијарде евра да компанијама које сарађују са академицима на пољима као што је здравство да би се решавали велики изазови с којима се суочава Европа.

Због предлога буџета “тужни” су градоначелници и регионални лидери због резова у кохезијским фондовима, који служе за помоћ сиромашним регионима да би сустигли оне богате.

Ти резови износиће седам одсто, а своје негодовање изнео је председник Савета европских општина и региона Стефано Бонакини.

Он је истакао да ће то бити “губитак од 41 милијарде евра за локалне и регионалне владе”, пише “Политико”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here