Политико: Трамп бесни због формирања ЕВРОПСKЕ ВОЈСKЕ

Поделите:

Амерички председник Доналд Трамп је бесно реаговао на најаве из Европе о формирању европске војске иако је то заправо оно што је на неки начин тражио.

У бесној тиради преко Твитера Трамп је критиковао француског колегу Емануела Макрона јер је овај позвао Европу да направи заједничку војску да би се Стари континент бранио од “Kине, Русије, па чак и од Сједињених Америчких Држава”. Трамп је одговорио Макрону да су Французи “почели да уче немачки” за време Другог светског рата, док нису стигли Американци, а то је тек последња у низу бодљикавих примедаба упућених европским савезницима, пише “Политико”.

Подсетимо, Трамп је више пута запретио европским савезницима из НАТО да Америка неће да их брани, ако се деси неки напад и критиковао их да не улажу довољно у сопствену одбрану, тачније да не издвајају довољно новчаних средстава за Алијансу. Међутим, европски лидери су му на то одговорили позивањем на формирање сопствене војске.

Макронова, а сада и жеља немачке канцеларке Ангеле Меркел за изградњом европске војске, рефлектује чињеницу да је Европа схватила да треба да стоји на сопственим ногама, уместо да се ослања на САД по питању безбедности.

Две године након изненадне Трампове победе на изборима у САД, изгледа да су Европљани коначно почели да га схватају озбиљно и сада су и спремили одговор.

На обележавању стогодишњице краја Првог светског рата европски лидери су прославили мултилатерализам и одбацили национализам као “издају патриотизма”. У међувремену, Трамп је спроводио нападе преко Твитера и отказао своје присуство на гробљу ратних ветерана, што су му многи замерили.

Након церемоније је одржани и Париски форум о миру, амбициозан догађај на којем је промовисана сарадања по питањима борбе против климатских промена, корупције и ширења нуклеарног наоружања – што је доказ да Европа жели да буде глобални лидер.

Макроново залагање за европску војску се уклапа у тај циљ. Са изборима за Европски парламент а хоризонту, француски председник жели да докаже да уједињена снажна ЕУ може да заштити своје грађане. Циљ је, према његовим речима, “Европа која се брани самостално, без зависности искључиво од Сједињених Држава и на суверенији начин”.

Председник САД треба да прослави ту идеју, пише “Политико”. Председници САД пре њега такође су поновили да Америка троши превише како би заштитила богате европске савезнике.

Сада Европа – и што је кључно, Француска – коначно слуша.

Ипак није само због Трампа

Европљани су се пробудили, пре свега због руске агресије у Украјини, терористичких напада ИСИС на територији Европе, као и избегличке кризе, настале сломом Либије и Сирије.

Међутим, за Француску није нова америчка тежња ка изолационизму.

Француска политичка елита је и даље траумирана због догађаја из 2013. године, када је председник Франсоа Оланд, који је имао спремне авионе са циљем да гађају хемијске објекте сиријског режима, примио позив од председника Обаме који је рекао да САД одустају од напада.

– Ми нисмо заборавили Сирију. Мрзим Обаму – рекао је један француски интелектуалац са блиским везама са Јелисејском палатом.

Обамино одбијање да интервенише у Сирији на време и можда заврши раније крвави грађански рат у тој земљи, као и Трампово иступање из нуклеарног споразума са Ираном, што је угрозило европске компаније које сарађују са иранским, подвукли су европске слабости и превелико ослањање на Вашингтон.

Зато Француска не види напоре да повец́а европску безбедносну независност као конкуренцију НАТО. Kрајњи циљ је створити зрелије и уравнотеженије партнерство на дужи рок.

Ипак сада се чини да су почели озбиљнији разговори о томе и Трамп не би требало да се буни, већ да се радује због тога, закључује “Политико”.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here