Половина Европљана не верује извештајима својих медија о Русији

Поделите:

Више од половине грађана Америке, Француске, Немачке и Велике Британије сматра да медији у њиховим земљама не пишу објективно о Русији, показала је анкета коју је за Спутњик спровела француска агенција Ифоп.

У истраживњу које је спроведено у периоду од 9. до 20. августа ове године у Француској, Великој Британији, Немачкој и САД учествовало је укупно 4.033 испитаника старијих од 18 година.

Анкета је показала да 53 одсто Француза, 50 одсто Немаца, 47 одсто Британаца и 43 одсто Американаца сматрају да медији у њиховим земљама необјективно извештавају о Русији.

У Француској, Великој Британији и Немачкој мушкарци чешц́е него жене говоре о необјективности медија према Русији: у Француској 56 одсто према 49 одсто, у Великој Британији 52 одсто према 43 одсто и у Немачкој 51 одсто према 48 одсто.

У Француској и Немачкој млађе генерације чешц́е него старије говоре о необјективности медијског извештавања о Русији: у Француској 58 одсто међу онима млађим од 35 година (посебно често о томе говоре испитаници узраста 25-34 година – 63 одсто), у поређењу са 51 одсто старијих од 35 година, а у Немачкој 54 одсто међу онима који су млађи од 35 година, а 48 одсто старијих од 35 година.

У Сједињеним Америчим Државама и Великој Британији, напротив, старија генерација чешц́е од млађих говори о необјективности медијских извештаја о Русији: у САД 46 одсто испитаника старијих од 35 према 34 одсто млађих од 35 година, у Великој Британији 51 одсто међу старијима од 35 година, против 38 одсто млађих од 35 година.

Закључци по земљама

У Француској људи са високим образовањем (56-59 одсто) чешц́е него они који и даље студирају (46 одсто), са дипломом бачелера (52 одсто) или без дипломе (50 одсто), говоре о необјективности медија према Русији. У градским општинама Француске чешц́е него у паришкој агломерацији сматрају да медији необјективно покривају вести о Русији: 54 одсто према 48 одсто. Присталице десничарских политичких партија много чешц́е од центриста и левичара сматрају да се вести о Русији у медијима покривају необјективно: 72 одсто према 48 одсто и 44 одсто.

Људи који су гласали у првој фази избора 2017. године за Франсоа Фијона и Марин ле Пен (70 одсто и 56 одсто) чешц́е од оних који су гласали за Емануела Макрона (43 одсто) сматрају да медији необјективно говоре о Русији.

Што се тиче Сједињених Америчких Држава испитаници са високим приходима (више од 100 хиљада долара) и просечним примањима (25-50 хиљада долара) чешц́е него људи са приходима мањим од 25 хиљада долара говоре да су медији који покривају вести о Русији необјективни: 48 одсто у поређењу са 36 одсто.

Американци са белим кожом чешц́е него људи са тамном кожом говоре о необјективности покривања вести о Русији: 45 одсто према 31 одсто.

Протестанти чешц́е него католици говоре о необјективности медија према Русији: 51 одсто према 36 одсто.

Републиканци чешц́е него демократе говоре о необјективности медија: 55 одсто према 36 одсто.

Што се тиче Велике Британије, у Лондону и на југу Велике Британије чешц́е него у другим регионима испитаници говоре о необјективности покривања вести о Русији: 50 одсто и 53 одсто у односу на 45 одсто у другим регионима у просеку.

Зелени чешц́е него присталице других политичких партија говоре о необјективности медија према Русији: 56 одсто Зелених према 47 одсто присталица Радничке партије, 48 одсто присталица Торијеваца и 50 одсто либералних демократа.

У Источној Немачкој чешц́е него у Западној и Берлину испитаници сматрају да медији необјективно покривају вести о Русији (65 одсто према 47-48 одсто).

Представници других вера чешц́е него католици и протестанти говоре о необјективности медија: 64 одсто према 43-44 одсто.

А присталице десничарских политичких ставова чешц́е него присталице левице сматрају да су медији необјективни према Русији (54 одсто према 47 одсто).

 

Vesti onlaj

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here