Половина грађана сматра да је САД непријатељ Србије

Поделите:

Половина грађана Србије сматра да су САД непријатељ Србије и односе две земље оцењују “довољном” оценом – двојком, показује истраживање које је спровео Институт за европске послове, а чији су резултати објављени данас.

Истраживање је спроведено од 8. до 17. марта ове године на узорку од 1.206 испитаника.

Став да су САД непријатељ Србије пре свега су у испитивању заступали старији од 60 година, док са порастом степена образовања тај став опада. Испитивање је показало да 22 одсто испитаника САД доживљава као пријатеља Србије.

Истраживање је показало да грађани сматрају да Србија треба да има добар однос и са САД и Русијом.

На питање да ли ће односи две земље икада бити бољи, 43 одсто грађана верује да ће у будућности односи бити бољи и тај став у већој мери заступају жене, старији од 45 година, а са порастом степена образовања опада број оних који сматрају да ће односи Србије и САД бити бољи, док 47 одсто грађана мисли да неће доћи до побољшања.

Грађани као основу за побољшање односа између две земље виде решавање питања Косова (21,6 одсто), враћање Косова Србији (12,8 одсто), извињење НАТО због бомбардовања и ратну одштету (10,8 одсто).

Скоро половина грађана Србије (49 одсто) сматра да би посета председника САД Доналда Трампа побољшала односе Србије и САД, док 41 одсто сматра супротно

 

Dnevnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here