Положени венци поводом ослобођења Београда у Првом светском рату

Поделите:

Члан Градског већа Стево Таталовић положио је, поводом Дана ослобођења Београда у Првом светском рату, венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда 1915. године.

“Прошло је 99 година од када је Београд ослобођен у Првом светском рату и тиме вратио своју слободу. Мајор Гавриловић са својим борцима и цела српска војска направили су путоказ како се треба односити према својој држави и можемо рећи да, колико се год присећали, то није довољно за оно што су они учинили, али је за све нас то велика школа и пример за будуће генерације”, рекао је Таталовић, саопштила је информативна служба града.

Венце и цвеће на споменик палима за ослобођење Београда положили су и делегације Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Субнора и других удружења грађана.

Борећи се у завршници Првог светског рата, српска војска успела је да за само 28 дана пређе 450 километара и ослободи Београд 1. новембра 1918. године.

Борбама за ослобођење главног града командовао је војвода Петар Бојовић, а у Београд су ушле Дринска, Моравска и Дунавска дивизија.

Спомен-костурница на Новом гробљу подигнута је 1931. године на иницијативу Удружења ратника и тадашње Управе града Београда.

Њен аутор је чувени руски архитекта Роман Версхофској, а скулптуре су дело вајара Живојина Лазића.

У костурници су сахрањени браниоци Београда погинули 1915. године и ослободиоци страдали у завршним борбама 1918. године.

Костурница има два нивоа, у првом су сахрањена тела идентификованих, а у другом непознатих ратника.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here