Помен Ковиљчанима који су спречили рацију

Поделите:

КОВИЉ –

У Ковиљу на Католичком гробљу одржан је помен у знак захвалности мештана Хорват Михаљу-Мишкели и Молнар Андору, председницима Горњег и Доњег Ковиља, који су 1942. године заједно са војним командантом села Дунафалви Лајошем и Васом Јовановићем спречили рацију у Ковиљу.

Молнар Андор је страдао 1944, а Хорват Михаљ 1945. године. Месна заједница Ковиљ је подржала иницијативу грађана Ковиља да им се на тај начин изрази захвалност за њихово храбро дело, а помену је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

„Данашњим догађајем у Ковиљу поручујемо да се сећамо великих људи из веома тешких времена, за које многи од нас нису ни знали да су постојали, а учинили су огромна дела и оставили неизбрисив траг. То су људи који су ризиковали своје животе да би спасили друге невине људе и показали да ми не живимо једни поред других, него да живимо заједно. Њихово дело је можда био кључни моменат због којег Ковиљ није доживео рацију као већина места у Бачкој. Најлепше је што је иницијатива за све ово потекла од Ковиљчана, као мали знак захвалности за велику људскост и доброчинство. Ковиљ је још једном показао своје велико срце и широку бачку душу“, рекао је Вучевић и истакао да су односи Срба и Мађара све бољи и да се последњих година исправљају неке историјске неправде и све више зближавају два народа.

Председник Савета Месне заједнице Ковиљ Младен Верначки рекао је да је на иницијативу мештана Ковиља, а уз подршку градоначелника, донета одлука да се подигну два спомен обележја и да се започне традиција обележавања и сећања на те људе страдале пре више од 70 година. Он се захвалио на присуству градоначелнику, представницима Конзулата Републике Мађарске и свим Ковиљчанима који су присуствовали верском обреду и евоцирали сећање на храбре људе и њихова дела из четрдесетих година прошлог века.

За време Другог светског рата на простору Бачке су се одиграли назапамћени злочини над локалним становништвом, а током јануара 1942. године спровођене су рације у градовима и селима са већинским српским становништвом, како би се извршила етничка прекомпозиција. Само су насеља у којима је живело мађарско или немачко становништво била поштеђена, а Ковиљ, већински српско село, преживело је рацију.


РТВ

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here