Помен жртвама Олује 5. августа у Цркви светог Марка у Београду

Поделите:

Помен жртвама хрватске војно-полицијске акције “Олуја” одржаће се у суботу, 5. августа, у Цркви светог Марка у Београду.
Помен ће се одржати и у другим градовима Србије.

Како се у саопштењу Комесаријата за избеглице и миграције прецизира током “Олује” је из својих домова протерано више од 200.000 крајишких Срба, а живот је изгубило, или се води као нестало, више од 2.000 људи.

“Упркос томе што је од сукоба прошло више од две деценије, покушаји успостављања климе поверења у региону нису дали резултата, па ће Хрватска 4. август славити као дан победе, док ће Срби жалити за изгубљеним домовима и животима. Повратак Срба у Крајину је спорадичан, а Хрватска чини све да се он никад и не деси, непрестано стварајући тензије и распирујући национализам”, наводи се у саопштењу.

Из Комесаријата оцењују да томе најбоље сведоче проусташке провокације током обележавања Дана устанка у Хрватској, као и провокације приликом обележавања годишњице усташких злочина у Глини.

Комесаријат изражава забринутост “што се и ове године уочи обележавања ‘Олује’ у Хрватској води антисрпска пропаганда, велича усташтво и тако ствара атмосфера која враћа регион у деведесете”.

Наводе и да у Хрватској и даље није обновљена уништена имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима, није спроведен ни Уставни закон о правима националних мањина, нису исплаћене пензије, динарска и девизна штедња,а то су све, саопштава се, питања од кључног значаја за српске избеглице.

Комесаријат за избеглице и миграције Србије изразио је захвалност међународним организацијама, билатералним донаторима и Делегацији ЕУ у Србији на уложеним средствима која су допринела побољшању живота избеглица и затварање колективних центара.

“Ипак се не смеју заборавити нерешена отворена питања која отежавају постизање трајних решења за избегличку популацију”, истиче се.

“Србија је спремна на сарадњу и наставиће да испуњава све своје обавезе”, наведено је у саопштењу.

Од почетка ратова на просторима СФРЈ 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих данас статус избеглице из Хрватске има још око 19.000.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here