Померање казаљки одлази у историју?

Поделите:

Европски парламент у Стразбуру усвојио резолуцију којом предлаже укидање зимског и летњег рачунања времена. Као разлоге навели негативан утицај ових промена на ментално и физичко здравље људи

ПОМЕРАЊУ казаљки на часовницима два пута годишње и смењивању летњег и зимског рачунања времена, изгледа да ће одзвонити! Посланици Европског парламента у четвртак су у Стразбуру усвојили резолуцију којом се предлаже коначан прекид ове праксе да се сваких шест месеци казаљке померају за један сат унапред, односно уназад.

Према информацијама објављеним на сајту Европског парламента, посланици ЕП ће Европској комисији предложити укидање летњег и зимског рачунања времена. Основни разлог је, како су изнели, негативан утицај ових промена на ментално и физичко здравље људи – због недостатка сна, поремећаја биоритма, саобраћајних удеса, срчаних удара, депресија, самоубистава…

– Срби су, као и житељи још 109 држава у свету, прихватили такозвано летње време, рачунајући да се тиме штеди електрична енергија, “продужава” дан, повећава продуктивност – каже Слободан Бубњевић, из Института за физику и уредник портала “Наука кроз приче”. – То подразумева да се часовници померају сваке последње недеље у марту и октобру. Зимско рачунање времана, заправо је, право – астрономско, по ком је сунце у зениту на највишој тачки на небу у 12 сати.

Како наш саговорник каже, не постоји јединствен, планетарни систем преласка на договорено време и државе то обично решавају локално – углавном се током изабраног викенда часовници померају за један сат, али је у неким земљама то померање само пола сата.

ПЕТИЦИЈА ФИНСКЕ
ПОЈЕДИНЕ земље, попут Исланда, Белорусије и Турске, већ су укинуле летње и зимско рачунање времена. Финска је крајем јануара најавила да ће се заложити за укидање летњег рачунања у оквиру ЕУ, пошто је више од 70.000 Финаца лане потписало такву петицију.

– Вероватно ће морати да прође још времена док би таква одлука заиста и заживела, јер свака чланица Европске уније мора појединачно да ратификује и почне да примењује одлуку о рачунању времена – каже Бубњевић. – Осим тога, не би било добро да се некоординисано промени рачунање времена, од државе до државе, јер то би, према многим проценама било штетно за јединствено тржиште. А тог принципа ће се вероватно држати и наша земља.

Резолуцију Европског парламента подржава београдски лекар Невенка Димитријевић, сматрајући да нарочито пролећно померање казаљки изузетно негативно утиче на људе.

– Потребно је бар месец дана да се људи који раде навикну на тај сат сна мање – каже др Димитријевић. – А доказано је да поспаност и успореност могу да утичу на смањену пословну ефективност, али и проблеме у саобраћају. Надам се да ће Европска унија усвојити да се коначно заустави померање казаљки два пута годишње.

НЕМА КОРИСТИ?

ПРЕДЛОГ резолуције саставила је Карима Дели из Комисије за саобраћај и туризам. У тексту се наводи да бројне научне студије нису пронашле доказе за било какве позитивне ефекте промене рачунања времена два пута годишње, док грађанске иницијативе указују на примедбе грађана због негативних последица. Резолуција којом се тражи детаљна анализа утицаја преласка на летње односно зимско рачунање времена усвојена је са 384 гласа “за” и 153 “против”. Уздржаних је било 12.

Новости.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here