Помпео повукао изјаву о пресуди за државни удар у Црној Гори

Поделите:

Амерички државни секретар Мајк Помпео повукао је изјаву коју је Стејт департмент дао поводом пресуде у случају “Државни удар” у Црној Гори, пише амерички магазин “Форин полиси”, позивајући се на тврдње актуелних и бивших америчких званичника.

Званичници на које се позива Форин полиси тврде да је Помпео повукао изјаву зато што жели да “омекша” ратоборну реторику с Русијом уочи посете Москви.

Форин полиси пише да се амерички државни секретар противио објављивању саопштења, али је оно објављено грешком.

Наиме, Помпеов кабинет је наложио да се изјава поништи, али је бирократски механизам већ био покренут.

Убрзо након објављивања, изјава је повучена и уклоњена са сајта Стејт департмента, наводи лист.

У саопштењу које је повучено, Стејт департмент је поздравио пресуду као “јасну победу владавине права над огољеним руским покушајем да поткопа” суверенитет Црне Горе.

“Од осујећеног покушаја државног удара на дан парламентарних избора у Црној Гори у октобру 2016. године, који је подржала Русија, Црна Гора је предузела важне кораке ка интеграцији у трансатлантску породицу, од којих је најзначајнији придруживање НАТО-у у јуну 2017. године”, наведено је у саопштењу.

Судско веће Вишег суда у Подгорици прогласило је у четвртак кривим све оптужене за случај тероризма на изборни дан у Црној Гори октобра 2016. године, а лидере опозиционог Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Kнежевића осудило на по пет година затвора.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here