ПОНОС УЖИЦА: Михаило Мартиновић је двоструки доктор наука

Поделите:

Михаило Мартиновић из Ужица има само 29 година, а двоструки је доктор наука – астрономије и астрофизике. Једну диплому стекао је у Србији, а другу у Француској.
Победник конкурса „Yоутх Хероес“ у области науке и образовања други је у низу доктораната који су по принципу коменторства школовани на Париској Опсерваторији и Универзитету у Београду. Циљ овог пројекта је оснивање самосталне групе истраживача физике међупланетарног простора сунчевог система, каква у Србији тренутно не постоји.
Управо захваљујући овом научном хероју Париска опсерваторија ће у сарадњи са Физичким факултетом у Београду реализовати велики експеримент који ће бити уписан у историју астрономије. Први пут ће се измерити ефекат термалног шума у лабораторији, који се до сада мерио искључиво у свемирској плазми, чиме ће бити унапређена техника дијагностике плазме. Михаилова докторска дисертација већ се показала учинковитом у мерењу температуре на сателиту НАСА Стерео, па ће тако млади српски научник и у будућности бити ангажован на оваквим пројектима. Млади херој је на овај начин научницима и студентима у Србији омогућио приступ подацима великих међународних свемирских мисија, иако Србија није чланица Европске свемирске агенције.

Михаило своје знање несебично дели и покушава да науку, приближи ученицима и прикаже је на што занимљивији начин. Одржао је велики број предавања у средњим школама и на факултетима са циљем да ђаке и студенте информише о најактуелнијим питањима и истраживањима Сунчевог система. Објавио је велики број радова и учесник је неколико пројеката.
Захваљујући значајним резултатима и поверењу које је стекао при сарадњи са Париским опсерваторијумом, овај млади херој овлашћен је да препоручи и друге успешне и талентоване за усавршавање у овој престижној француској образовној институцији.
Након тога ће моћи самостално да управља научним групама у Србији, које ће изучавати физику Сунчеве плазме и тако личним примером подстицати младе научнике наставе са усавршавањем.
ЕXИТ фондација у сарадњи са Нафтном индустријом Србије, а уз подршку компаније Рингиер Аxел Спрингер, Радио телевизије Србије, као и ХР центра, реализовала је други по реду конкурс „Yоутх Хероес“ са циљем да се млади хероји у Србији извуку из анонимности, представе јавности и промовишу како би постали инспирација, понос и узор за целе генерације. Одабрано је седамнаест младих хероја из укупно четири области: образовања/науке, предузетништва и креативних индустрија, друштвеног активизма и културе/уметности.

 

Ноизз.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here