Поново је у Бечу почела са радом „Просвјетина школа српског језика“

Поделите:

 

У недељу, 30. септембра, поново је почела са радом „Просвјетина школа српског језика“. Тиме је овај пројекат ушао у шесту годину постојања.

Током протеклих пет година, кроз пројекат “Просвјетина школа српског језика” прошло је више од хиљаду девојчица и дечака. Школа је за сада бесплатна.

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Беча одржава пројекат са много напора и ангажмана и упућује још један позив заинтересованима да упишу своје најмлађе у „Просвјетину школу српског језика“. Упис је могућ до краја месеца септембра.

Настава се одржава сваке недеље после литургије у просторијама храма Васкрсења Христовог у другом округу, храма Рођења Пресвете Богородице у шеснаестом и храма Светог Саве у трећем бечком округу. Од ове године, креће са радом и нови разред у цркви у Сент Полтену. Допунску школу чине и предшколске групе “Мала причаоница”, шарени и занимљиви “Ликовни разред”, а делује и врло успешни “Мали хор Просвјете”.

Кроз рад и учење са педагозима, дружење са вршњацима, излете и екскурзије, сусрете са одабраним гостима, занимљиве пројекте и активности, сви учесници имају прилику да у доброј атмосфери развију своје способности, како у знању језика и културе, тако и у креативном смислу.

Велики труд организатора, педагога, родитеља и деце, који су се протеклих година заједнички посветили учењу српског језика, културе и историје, резултирао је досадашњим успешним радом школе, који се одвија по програму српског Министарства просвете прописаном Правилником о извођењу образовно – васпитног рада у иностранству. Пројект је подржан и суфинансиран од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Велику помоћ раду школе пружа Црквена општина и Епархија аустријско-швајцарска у чијим се храмовима у Бечу настава и одржава. Владика Андреј је у бројним обраћањима хвалио труд Просвјете на оснивању и одржању школе, као и на целокупном великом доприносу у промовисању српског језика, културе и идентитета у Аустрији.

Председник Просвјете, оснивач и руководилац пројекта, професор Срђан Мијалковић каже: “С обзиром на чињеницу да у Бечу нема српских школа, осим Просвјетине, а да српски језик у Аустрији није признат као такав, значај ове школе добија један сасвим посебан смисао. Она је важна за све Србе у Бечу и Аустрији јер показује велику потребу наших људи да децу образују и у свом језику, култури и идентитету.


Наша заједница радом школе има одличан аргумент да од градских и савезних власти захтева да се српски језик званично призна у Аустрији, а да се једној од најбројнијих заједница у земљи не намеће рогобатна конструкција такозваног “БКС”.

Апелујем на наше суграђане да подрже нашу допунску школу, а да родитељи шаљу своју децу на наставу. Очекујем већу подршку наших Дипломатско-конзуларних органа, као и одговорних институција у Србији и Републици Српској. Посебно позивам наше пријатеље из бечких клубова и бројних савеза и заједница да почнемо интензивнију сарадњу, што до сада није био случај. Често се радујем када видим колико су наша деца добра у фолклору, али када на пробама и наступима међусобно говоре само немачки, јасно је да им је преко потребно и додатно учење српског језика. Само ако будемо сарађивали, можемо много тога поправити и помоћи нашој деци у расејању!”

Поделите:

3 Коментари

  1. Од недавно сам и сама део становништва овога града. Нисам могла да не приметим, још при првој шетњи градом, да се свуда говори наш језик. Можда зато што га толико волим, учинило ми се да се чешће чује наш него званични језик ове земље. Исто тако није ми могли промаћи и то да су нам акценти и падежи јако разноврсни и често у неслози са граматиком. Не замерам и разумем али бих волела да учествујем у помагању онима који желе да се наш језик не заборави и не деформише и да нам деца и деца наше деце схвате значај језика као основе , као најбитнијег елемента припадности народу. Да моја деца никада не забораве ћирилицу и земљу својих предака.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here