“Понуда авиона из ’45, Хрвати ионако живе у том времену”

Поделите:

Хрватски новинар Зоран Шпрајц одлучио је на себи својствен начин да прокоментарише отварање понуда за нове борбене авионе, преноси “Индекс”.

“Понуде су послале четири земље. Тако Совјетски савез нуди ескадрилу својих најбољих ратних ловаца Јак-9. Јаковљеви су се доказали на свим бојиштима, лете брзином од 600 км/х, а у наоружању имају топ од 20 милиметара. Цена је повољна, али МОРХ ће се вероватно одлучити за неког произвођача западних савезника”, започео је.

Потом се пребацио на месершмит БФ 109, изузетно модеран ловачки авион, први с монокл кабином, којем се котачи могу увлачити.

“Наоружан је с два митраљеза и једним топом од 20 мм. Доказали су се у шпанском грађанском рату, а немачки летачки ас Ерих Хартман у њему је освојио 352 ваздушна двобоја. ‘Дас авион’, што би рекли”, додао је.

Следећи који је споменуо био је бомбардер “спитфајер супермарин”.

“Реч је о једном од најбржих авиона на свету који лети брзином од 750 км/х, изграђен је од лаких легура, а крила су му прекривена чврстим платном. Наоружан је с четири фиксна митраљеза и два фиксна топа од 20 мм, а може носити чак две бомбе испод крила”, наставио је.

Једнако интересантна је и америчка понуда, не само због понуде, него највише због Америке, рекао је Шпрајц и додао да Американци Хрватској нуде П-51 мустанг, ловачки авион бржи чак и од спитфајера.

“Мустанг иде до 755 км/х и с највећим дометом од чак 2700 километара. Наоружан је с чак шест митраљеза, неколико пројектила, а може носити око 450 килограма бомби. То је и најскупљи авион у понуди, али Американци уз њега нуде и обилазак Беле куће, што ће се сигурно свидети државном врху”, додао је.

А онда је поентирао.

“Из режије ме сад упозоравају да су то понуде које су пристигле на такмичење из 1945, али нема везе, ионако живимо негде у том времену, којекакви фантоми и грипени од 500 милиона евра су за неке модерне државе, а не за земљу где још увек расправљамо ко су били усташе и Швабе, за земљу где жупан млати жену, дожупан новинаре и ником ништа, осим народу који као и 45. бежи према Блајбургу и даље према западним савезницима”, закључио је Шпрајц.

 

 

 

Индекс.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here