Ruski biznismen Popović se odrekao tužbe protiv prozapadnog KRIK-a

Podelite:

Ministar Nenad Popović odrekao se tužbe u jednom od preostala tri postupka protiv KRIK-a, rekla je danas na suđenju njegova advokatica Dejana Ukropina. Ovo znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari. Četvrto suđenje KRIK-u završeno je pre nedelju dana i čeka se presuda.

Jedno od tri preostala suđenja novinarima KRIK-a zbog istraživanja bogatstva i ofšor kompanija ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića okončano je jer je Popović, prema rečima njegove advokatice Dejane Ukropine, rešio da odustane od tužbe. Reč je o postupku koji ministar vodi zbog teksta „Popović visokorizičan za ofšor agenciju“.

Odricanjem od ove tužbe, Popović je izgubio pravo da u budućnosti tuži KRIK zbog otkrića da poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Bristanskim Devičanskim Ostrvima, da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez. Ova KRIK-ova otkrića, podsetimo, bazirana su na međunarodnom novinarskom prijektu „Rajski papiri“ u kom je učestvovalo gotovo 100 medijskih organizacija iz različitih delova sveta.

Podsetimo, Popović je četiri puta tužio KRIK zbog istih informacija.

Jedan od postupaka okončan je pre samo nedelju dana, kada je sudija Slađana Pantović odlučila da, nakon Popovićevih nedolazaka na sud, završi suđenje bez njegovog saslušanja. Sudija je tada saslušala Stevana Dojčinovića, glavnog i odgovornog urednika KRIK-a, i sada se čeka presuda.

Preostala dva suđenja još su u toku.

Iako je u javnosti više puta rekao da će na sudu dokazati da su informacije koje je objavio KRIK laž, ministar Popović se nikada nije pojavio na sudu da ispriča kako su mu KRIK-ova istraživanja nanela duševni bol i šta je bilo neistinito u našim tekstovima.

Uprkos tome što su tužbe predstavljale pritisak na redakciju, novinari su nastavili da istražuju imovinu i poslove ministra Popovića i tako otkrili da je u vreme dok je bio narodni poslanik, privatizovao i doveo do propasti fabriku „Minel Transformatori“.

Iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira da se ovaj slučaj razreši još od kada su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave protiv Popovića, tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu.

Krik

Podelite:

1 komentar

 1. Pa odustao od suđenja ne zato što je dobar ili pošten ili ceni pravosudni sistem i njihovo vreme nego zato što je namirisao da će izgubiti parnicu pa će platiti odštetu KRIK-u i sudske troškove.
  Žao gulanferu 500 000 evara što bi pukao na sudu pa se Toša kao povukao iz ambicije..
  Teže je bogatom ući u carstvo nebesko nego kamili proći kroz iglene uši.
  Sudovi nemaju novca da promene WC papir u toaletima a on ima bogatstvo 100 miliona dolara..
  Odrali bi ga kao Musa jarca i zašili mu ona praseća uveta za guzicu na sudu..
  Nebi više imao duševni bol ni kad bi dve duše kupio na rasprodaji u Pekingu karticom za bogatu klijentelu i bestijalne bogataše..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here