Пореска управа Србије позива програмере и јутјубере да плате порез

Поделите:

На Фејсбук профилу Министарства финансија Републике Србије, од јутрос је постављен позив за „Самоиницијативно пријављивање прихода из иностранства”. У пратећем образложењу наводи се да је Пореска управа на основу расположивих података о уплатама из иностранства и поређења тих података са поднетим пореским пријавама о обрачунатом плаћеном порезу самоопорезивањем и припадајућим доприносима на зараду/другу врсту прихода од стране физичког лица као пореског обвезника, установила високу стопу непоштовања пореских прописа и идентификовала та физичка лица.

На кога се ово односи? Kако се даље наводи, на све који остварују приходе из иностранства пружајући услуге одавде, дакле програмери, преводиоци, наставници страних језика, промотери, графички дизајнери итд. Позив је упућен и онима који зарађују путем друштвених мрежа – јутјуберима и инфлуенсерима, затим љубитељима спорта који се кладе преко интернета (није баш јасно на кога се ово односи, јер стране кладионице не прихватају наше картице), а нису заборављени ни станодавци који некретнине издају на период краћи од 30 дана („стан на дан”). Сви наведени су љубазно замољени да самостално поднесу пореске пријаве, обрачунају порез и доприносе (са све каматом) и измире своје законске обавезе. У супротном, следе им прекршајне пријаве. Додатне информације (а њих ће свакако бити), могу да се добију позивањем Kонтакт центра на бројеве 011 33 10 111 или 0700 700 007, као и непосредно на шалтерима „Ваш порезник” у филијалама Пореске управе.

Занимљиво је како примена прописа на овим просторима обавезно креће од репа а никако од главе, па ће тако држава у овом случају да исцеди прво оне који су се својим талентом и знањем изборили за позицију да од те државе не зависе, а свој зарађени новац троше управо у њој. И све то у време епидемије којој се крај не назире, када је пуно људи остало без посла…

 

Свет компјутера

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here