ПОРОДИЦА ПРОФЕСОРКЕ ИЗ ГРАЧАНИЦЕ: Сад планирамо и пето дете

Поделите:

Милица Костић са супругом и четворо малишана, добила кров над главом. Четири године им није помогао нико, а онда се одважили да се пожале председнику Вучићу

 Костићи коначно могу да планирају проширење породице

Костићи коначно могу да планирају проширење породице

СУПРУГОВО и моје обраћање многима за помоћ уназад четири годинe, било је безуспешно. Нема конкурса где нисмо предавали документацију, сви би нас саслушали али нико није хтео да нам помогне. Када су делили станове, наше жалбе су вероватно завршавале у канти.

Овим речима Милица Костић (32), професорка биологије из Лапљег Села објашњава зашто су она и супруг Далибор (36), родитељи четворо малолетне деце одлучили да се за помоћ око стамбеног питања обрате председнику Александру Вучићу, приликом његове недавне посете Космету.

И док прича да са четворо деце једва састављају крај с крајем, Милица је сада у стану који им је додељен на коришћење у једној од зграда у Лапљем Селу надомак Грачанице.

– Супруг и ја смо те вечери отишли с намером да ако нам се укаже прилика, изнесемо свој проблем. Иако смо се договорили да то учини супруг, пошто се најмлађа ћеркица, десетомесечна Лола расплакала, он је морао да је изнесе из сале, тако да сам ја остала да говорим – прича Милица. – Нашла сам се у необраном грожђу. Али, када сам схватила да је председник расположен да чује наше проблеме, одважила сам се да испричам нашу причу – додаје кроз осмех ова млада и лепа жена из Ниша која се после четворогодишњег познанства са садашњим супругом Далибором (36) усудила да дође на Космет и оснује брачну заједницу.

Иако признаје да је имала дозу страха, с временом је, каже, схватила да се не боји живота на Космету и да више не би желела да оде одавде.

– Ипак, највећи проблем нам је био смештај јер са четворо мале деце нисмо могли да живимо код Далиборових родитеља, а пошто супруг тада није имао стални посао, од моје плате нисмо могли да подмирујемо кирију, поготово што су супругова примања одлазила на кредите које смо узимали.

Далибор је сада запослен у Градском превозу и каже да су за њихов проблем знале претходне општинске власти, али да их нико није схватао озбиљно. Најжалије му је, каже, што је један број станова у Лапљем Селу, грађених средствима Владе Србије, додељен на коришћење људима који не живе на Космету. После ревизије надлежне комисије они су враћени у посед општини Грачаница, која ће, нада се, сада праведније сагледати расподелу.

– Оне најнужније ствари за смештај смо набавили. Тако да супруга већ размишља да почне са припремама око прославе првог ћеркиног рођендана – додаје Далибор.

Четворо малишана ужива у новом окружењу Фото Д. Зечевић

Захвални новом руководству општине Грачаница, које је, кажу, веома брзо реаговало и понудило им кров над главом макар и на одређено време, Костићи се надају да ће у догледно време решити трајно стамбено питање. Поготову што желе да остану на Космету јер сада обоје имају стални посао.

– И сада смо презадовољни што не плаћамо кирију, али се надамо трајном решењу нашег проблема, само да добијемо у власништво било какав стан – додаје Милица.

Иначе, поред двоје заједничке деце, најмлађе Лоле и двоипогодишњег Лазара, Милица има ћерку Даницу (12) из првог брака, док Далибор чија је прва супруга преминула има девојчицу Николину.

– Заиста смо складна породица и договорили смо се да се остваримо као родитељи и пети пут, јер мислимо да деце никада није доста – признаје кроз осмех Милица.

РЕВИЗИЈА СТАНОВА

ПОЈАШЊАВАЈУЋИ да су осим Костићима, уступили на коришћење стан и самохраној мајци, на питање може ли се Костићима трајно решити стамбено питање, Срђан Поповић, председник општине Грачаница одговара да је у току ревизија шеснаест станова, али да се очекује окончање судских процеса.

– Осим радних места, житељи наше општине, поготово млади брачни парови, али и они који су били принуђени да се доселе из других крајева Космета, углавном захтевају да им се помогне око стамбеног збрињавања, што Општина без помоћи Владе Србије и евентуалних донатора сама никако не може да реши – истиче Поповић.

Д. ЗЕЧЕВИЋ

Новости.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here