Порошенко први сабор „Украјинске цркве“ – у форми црквене наранџасте револуције – планирао за 22. новембар

Поделите:

АМЕРИЧКЕ марионете у Кијеву – на чију страну је Вашингтон превео и ово што је до данас остало од Цариградске патријаршије – најавиле су да ће „ујединитељски сабор украјинске цркве“ одржати 22. новембра.

Преко медија под својом контролом.

Само, како се и могло очекивати, не иде им баш добро нити по плану, иако су – очекивано – посегнули и за застрашивањем и присилом.

Формални председник Украјине Петар Порошенко није имао петље да се поводом тог „сабора“ сретне са митрополитом Онуфријем, поглаваром канонске Украјинске православне цркве, па је с њим разговарао телефонски. А хистерично је викао када је чуо „не“ својим намерама. А није могао ни чути ништа друго јер је Синод УПЦ обзнанио да неће имати представнике за „ујединитељском сабору“ јерје УПЦ аутокафална црква која нема намеру да се обједињује са расколницима и одриче властитог статуса.

Тачније, митрополит Онуфрије је био дао сагласност да се сви епископи УПЦ са Порошенком као шефом државе сретну у Кијево-Печорској лаври и да га упознају са својим ставом и аргументацијом.

Међутим, Порошенко на „не“ није хтео да дође. Уследила је поменуто хистерисање са тражењем од Онуфрија и чланова Синода УПЦ да буду `кооперативни` – да промене став и дођу на сабор и подрже формирање „Украјинске цркве“.

То је изостало, па је на сцену ступила служба државне безбедности Украјине која је „на разговор“ током два последња дана позвала неколико епископа канонске Украјинске православне цркве.

Шеф правног одељења УПЦ Александар Бахов потврдио је да је дошло до такве пресије на јерархе УПЦ и посаветовао онима који би могли такође позивани да са собом поведу адвоката и да не губе из вида да имају законско право да не сведоче против самих себе и чланова своје породице.

Бахов је био прилично јасан, додатно их упозоривши:

„Драге владике, у законима не постоје `разговори` и `беседе`. Водите рачуне да вас тамо не позивају да би са вама разговарали о Богу“.

У главној улици Кијева, крешћатику, налази се „Украјински дом“, зграда која јењ накада Била лењинов музеј. Из ње је Виктор Јушћенко 2004-те руководио наранџастом револуцијом, а управо у њој Порошенко планира „уједињујући сабор“.

Украјинску црквену наранџасту револуцију.

У том „дому“ је Порошенко разговарао са неколико епископа УПЦ. Позиви у службу државне безбедности уследили су потом јер огромна већина епископа УПЦ није поклекла.

Кијевски политиколог Михаил Погребински сматра да је Порошенко поводом „ујединитељског сабора“ у проблемима на које није рачунао:

„Колико знам, он је патријарху Вартоломеју обећао да ће неке епископе канонске цркве наговорити да дођу на сабор. Вероватно се рачунало да томос о аутокефалности буде дат управо њима. Вероватно је у Цариграду 3. новембра потписао и неки споразум у којем се наводи и датум одржавања сабора. Порошенку су епископи УПЦ потребни на сабору због Цариграда, а он на челу нове цркве жели свог човека#.

Погребински због свега указује:

„Тренутни развој ситуације тешко да ће се свидети патријарху Вартоломеју. Могуће је да ће аутокефалност бити напросто одложена за неко време“.

 

факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here