ПОРОШЕНKО: Русија јача војску на граници, прети нам ТОТАЛНИ РАТ!

Поделите:

У 10 пограничних области у Украјини јутрос је у 9 сати по локалном времену ступило на снагу ратно стање које ће трајати 30 дана, а украјински председник Петар Порошенко упозорава на могућност рата са Русијом. Председник Украјине изјавио је да је Русија драстично повећала војно присуство на граници с Украјином и навео да његовој земљи прети “тотални рат” с Москвом.

Ратно стање је на основу одлуке парламента у Kијеву ступило у 10 од 27 украјинских региона који се сматрају најподложнијим евентуалном руском нападу и трајаће до 27. децембра.

“Број тенкова у базама дуж границе је утростручен. Број војних јединица распоређених дуж грнаице је драстично повећан”, рекао је синоћ Порошенко на телевизији, не прецизирајући притом у ком периоду је до тога дошло. Он је такође, позивајући се на обавештајне податке, навео да је повећан број руских ратних бродова у Азовском мору као и да је руска војска појачала присуство на Kриму.

Према његовим речима, од 2014. се на Kриму “утростручио број војника, упетостручио број оклопних возила и скоро удесетостручила количина артиљерије”.

“Не желим да неко помисли да су ово дечје игре. Украјина се суочава с претњом тоталног рата против Русије”, навео је он. Порошенко је изјавио и да је у недељу, после заплене три украјинска брода, покушао да позове руског председника Владимира Путина али да није било одговора.

“Исте ноћи сам захтевао разговор с руским председником Путином. Нисам добио одговор. Зато сам морао да од (немачке канцеларке) Ангеле Меркел затражим да разговара с Путином о инциденту”, навео је украјински председник.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков је рекао да “није било телефонског контакта два председника”.

Због инцидента на мору и заплене три брода с 24 члана посаде Украјина и Русија се налазе у најжешћем сукобу током више година, а Украјина је прогласила једномесечно ратно стање у пограничним областима.

 

Tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here