Porošenko sa Carigradskim patrijarhom Vartolomejom potpisao sporazum o konkordatu

Podelite:

CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej potpisao je sa Petrom Porošenkom sporazum o saradnji između Ukrajine i Carigradske patrijaršije.

Pritom je ocenio da će taj akt ubrzati davanje autokefalnosti „pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“. I naglasio:

„Ovaj sporazum nije važan samo za naše odnose nego i za pravoslavlje u celini“.

Šef ukrajinskog rusofobskog režima  – iako je od Vartolomeja čuo i ponešto što mu se nije svidelo (obratite pažnju na izraz njegovog lica na fotografiji) – naprosto je kliktao:

„Ovo je istorijski dan u formiranju nezavisne ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve. Pozivam Ukrajince da se mole za mir i jedinstvo ukrajinske crkve. Da se mole da Gospod ne dozvoli provokacije kojima teže naši neprijatelji, da Gospod ne dozvoli prolivanje krvi. Mi ćemo sa svoje činiti sve da Njegova Svesvetost patrijarh Vartolomej bude u mogućnosti da što pre završi proceduru davanja tomosa ukrajinskoj crkvi“.

U Kijevu su naumili da prvo održe „sabor ujedinjenja tri pravoslavne crkve Ukrajine“ i da ga održe što pre da bi Vartolomej njenom izabranom poglavaru mogao da da tomos.

Za takav scenario su – osim Porošenkovog režima – spremne i obe raskolničke „crkve“.

Međutim, kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je kanonski povezana sa Moskovskom partrijaršijom, odbija da učestvuje u takvom „saboru“ i da se ujedinjuje sa raskolnicima.

Ruska pravoslavna crkva je na sporazum Vartolomej-Porošenko odmah odreagovala.

Šef odeljenja Sinoda RPC za odnose sa društvom Vladimir Legojda ocenio je da njihov sporazum „još ne znači formiranje ukrajinske crkve“. čak je naglasio: „Tu i nema šta da se komentariše“. Ipak je, povodom tvrdnji ukrajinskih medija da su Porošenko i vartolomej „potpisali sporazum o stvaranju nezavisne ukrajinske crkve“, upitao:

„Zašto izmišljate ono čega nema? `Konkordati` ukrajinske vlasti sa Fanarom ništa ne menjaju za milione vernika u Ukrajini“.

I u Ukrajini su neki obratili pažnju na to da je Porošenko ocenio da sporazum koji je potpisao sa Vartolomejom „završava proces davanja tomosa Ukrajini“, a da je Carigradski patrijarh rekao da sporazum „može ubrzati taj proces“.

Fakti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here