Порука СПЦ владикама: Патријаршија наложила повлачење одлука о успостављању Савета у Америци

Поделите:

Епархије у САД до 1. марта да повуку самовољне одлуке

СВЕТИ архијерејски синод СПЦ затражио је од епископа у Северној Америци да пониште своју одлуку о формирању Епископског савета Српске цркве за САД, коју су спровели у јулу ове године, без одобрења највиших црквених власти. Америчким владикама Патријаршија је наложила да до 1. марта 2020. одрже ванредно заседање Црквеног сабора и да формално повуку све нове одлуке о устројству Цркве у САД.

На овај корак “црквена Влада” одлучила се после самовољног чина владика западноамеричког Максима, новограчаничко-средњозападноамеричког Лонгина и источноамеричког Иринеја (Добријевића) да самостално реорганизују Српску цркву на тлу САД. На овај потез су се одлучили без одлуке Сабора и благослова Светог синода или патријарха Иринеја, што је међу верницима протумачено као својеврстан пуч у дијаспори и сејање клице новог раскола.

У Патријаршији српској у Београду истичу да ће америчке владике морати да преиначе своје одлуке, јер су нелегитимне и нелегалне.

– Свети синод још у септембру је затражио поништавање одлука иза којих стоје владике Лонгин, Максим и Иринеј. Оне су донете на Епархијском савету за Северну и Јужну Америку, иако у њој нису учествовали епископи канадски Митрофан и јужноамерички Кирило, који су редовни чланови овог тела. Подразумева се да за овај чин нису имали дозволу ниједног црквеног тела, што је обавезно када је реч о овако важним питањима.

Налог Светог синода подразумева и да новоусвојени црквени устав за САД, који је такође усвојен на нелегалном сабору у јулу, нема правну снагу, о чему су обавештене све црквене општине на америчком континенту.

Неовлашћену реорганизацију цркве у САД тројац епископа спровео је у веома деликатном тренутку у међуцрквеним односима, који у највећој мери одређује сукоб Руске православне цркве и Васељенске патријаршије око канонског статуса тзв. Православне цркве Украјине. Многи су у акцији владика Лонгина, Максима и Иринеја препознали припрему терена за могући прелазак под јурисдикцију Патријаршије у Цариграду, која у САД нескривено лобира за надлежност над свим тамошњим епархијама.

Ову аферу у црквеним круговима многи повезују и са слабљењем позиција епископа Максима, који је одлуком Научно-наставног већа недавно разрешен и катедре на београдском Православном богословском факултету.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here