Порушена најстарија касарна у Србији

Поделите:

Како је иницијативу за заштиту Комплекса касарни „Кадињача“ у Ваљеву Републички завод потврдио, Министарство културе и информисања и наложило територијално надлежном Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву, да заштиту спроведе у дело, тако је багер који је био паркиран на велики петак кренуо у акцију рушења, баш у петак, 20.04. поподне у 15:45 када државни органи престају са радом!!!

Комунална полиција изашла уз негодовање да није она надлежна већ грађевинска инспекција, која наравно не ради а на добијен број телефона шефа грађевинске инспекције Османовића, нико се не јавља. (Комунална полиција која је изашла на терен рекла је да није надлежна већ грађевинска инспекција). Агонија да се дође до било ког локалног моћника или службеника, била је немогућа мисија. Када је порушена десна страна павиљона багер је утихнуо, око 21:15.

Невероватно да је у моменту рушења прошао и дугогодишњи директор Ваљевског музеја, није ни застао, не осврћући се на сугестије присутних да реагује. Образложење у пролазу, не може ништа или није надлежан. Какво чудо да човек који цео живот ради у музеју не каже ни реч, само прође. Вероватно није ни пратио Оглас, Обавештење у локалним новинама где се позивају заинтересоване организације и институције да дају примедбе и сугестије на пројекат уклањања (чак не пише рушења) војног комплекса. Да јесте знао би да није издато Решење које би требало бити објављено такође у истим новинама.

Нико од локалних челника се није јављао на телефон, а да ли је нешто предузео о томе говоре дела.

Ово је био хорор филм. Не вреди објашњења да то није срушио ни Турчин, ни Аустријанац, ни Немац, већ крштени Србин, Ваљевац, чији су преци подигли два устанка, где су главне битке вођене у Првом светском рату, где је центар збивања Великог рата управо било Ваљево, а у Ваљеву управо ова касарна, Седиште 17. пука Дринске дивизије који је први пробио солунски фронт 2016. год, био је најпознатији пук чувене Дринске дивизије, место где су столовали чувене Војводе Степа Степановић и Војвода Живојин Мишић, затим Павле Јуришић Штурм, Душан Пурић…, многи мали али духом и делом велики људи, овде је умрла и Надежда Петровић уочи Васкрса 2015., а ове године за Велики Петак ушао багер да нам се стави до знања да је почело рушење, ко други него крштени Срби.

Напоменимо и то да је Заводу за заштиту споменика културе у Ваљеву, допис послат почетком месеца, упозоравајући их да одлагање може довести до катастрофалних последица остали су неумољиви, тачније директорка Ваљевског завода одуговлачила је да наложено јој потпише и спроведе у дело.

Да ли је случајно и то да је купац уговор потписао управо кад је Републички завод добио улаз у комплекс ради заштите, а онда ушао и без Решења о рушењу са багером у комплекс, опет пред вратима заштите, у петак поподне око 16 часова, када државни органи не раде?

Багер је и јутрос у 07 наставио рушење! Боже помози. Молим Вас ако можете нешто предузмите!

Напоменимо да унутар комплекса има капела-црква, као и гробови наших ратника и тифусара. Како су се овде лечили и ратни заробљеници, солидарност не забележена нигде у свету, велика је вероватноћа да и њихових гробова има у овом комплексу.

Мила Параментић, Ваљево

Поделите:

2 Коментари

 1. to su zgrade koje su pripadale vojsci Srbije..
  ali ne samo zgrade to je lokacija od istorijskog značaja za državu Srbiju..
  ako njih zabole za istoriju sopstvene institucije i ne žele da uče mlade generacije tradiciji šta običan građanin tu može????
  da upadne bageristi u kabinu i da mu drži lekcije iz istorije????
  da kaže eeeej srgane kopaš po mestu gde se obrazovala država Srba??
  gde je Stepa Stepanović držao karte Kolubarske operacije i gde je Arčibald Rajs lečio po hodnicima ranjene i osakaćene ratnike????
  niko to neće jer ako vojsci ne treba sećanje na svoje najbliže srodnike što bi to trebalo nekom polupismenom,zatucanom bageristi sa svršenim kursom upravljanja traktorima i građevinskim mašinama??

 2. kasarna Jadar je napravljena još u vreme vladavine Milana Obrenovića..
  naravno od poreza,mostarine i putarine koju je kraljevini Srbiji plaćao narod sreza Valjevskog i iz budžeta vojnog koji se namenski trošio za proširenje kapaciteta…..
  danas kao što vidite sve što je vojska i narod stvarala predmet je grabeži bagerista i ko zna koji traktorista,guseničara i ostali gubara parazita srpskog društva??

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here