Порушени споменици на православном гробљу у Липљану, Срби уплашени

Поделите:

Српски становници Липљана јутрос су на православном гробљу у овом граду затекли порушене и оскрнављене споменике, а председник српске заједнице у том граду Јовица Мирић изјавио је да је српско становништво уплашено и да је ситуација напета.

“После уторка и исписивања графита на неколико локација у Липљану, јутрос је поново на православном гробљу поломљен један споменик и два су оштећена. Ситуација је напета, а народ је после овога још више узнемирен”, казао је Мирић за Радио телевизију Грачаница.

Према његовим речима, ово није први пут да се догађа ситуација тог типа.

“Прошле године су били исписани графити по столовима и на капели, а крадена су месингана и бронзана слова и бисте”, казао је Мирић.

На неким споменицима порушене су надгробне плоче. Косовска полиција изашла је на лице места и извршила увиђај. Починиоци за сада нису откривени.

На капели овог гробља исписани су графити УЧК.

Како је претходно известила ова радио телевизија, Срби који живе у Липљану још једном су узнемирени, с обзиром да су провокације од стране Албанаца веома честе и да је недавно на основној школи коју похађају српска деца освануо графит УЧК.

Мирић је истакао да до сада није откривено ко су вандали који су чинили таква дела у Липљану.

Он је међутим казао да су откривени они који су у уторак исписивали графите, али нагласио да су те особе ослобођене и да нису процесуиране.

У току претходне ноћи у овом градићу, у коме живи мешовито српско и албанско становништво, синоћ су се до касних сати чули пуцњи, петарде и ватромет.

липљан, уцк, графит

ТАНЈУГ / СТР

Мирић је истакао да је за безбедност Срба у Липљану потребно увођење редовних полицијских патрола.

Други мештанин Липљана истакао је да је овај чин додатан притисак, застрашивање мештана Липљана и целе општине и најтежи вандализам према српском народу.

Он је апеловао на органе полиције да “коначно оправдају своје постојање и да пронађу починиоце и спрече да се овако нешто дешава”.

Канцеларија за КиМ: Срби ни мртви немају мира

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију најоштрије је осудила рушење српских надгробних споменика у Липљану, оценивши да је то права слика косовско-метохијске реалности, у којој Срби, чак ни мртви, не могу да имају мира.

“Та рушилачка, вандалска акција проистекла је из канцерогеног шовинизма, годинама подстицаног и негованог политиком мржње албанске политичке елите и ћутњом и нечињењем међународних институција на терену”, каже се у саопштењу Канцеларије.

Посебно се истиче да су међународни “спонзори самопроглашене косовске независности саучесници у свему што се Србима догађа, јер они су толерисали и однеговали друштвену климу у којој је рушење надгробних споменика само безначајан инцидент”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here