Посланик који одлучи да промени страначке боје неће моћи да оде у други клуб

Поделите:

То ће, највероватније бити једна од промена у Пословнику Скупштине Србије, који је донет пре осам година

БЕОГРАД – Посланик који одлучи да промени страначке боје, после избора неће моћи да “прелети” у неки други клуб, већ ће му једина опција бити да постане самостални трибун.

То ће, највероватније бити једна од промена у Пословнику Скупштине Србије, који је донет пре осам година.

На том документу почела је да ради председница Скупштине Маја Гојковић, а циљ је да се спречи да они који нису учествовали на изборима, касније, захваљујући “прелетачима”, добију представнике у посланичким клупама.

Намера је, како се наводи, и да се стане на пут пракси да представници које је народ бирао зато што заступају један програм, касније пређу у супарничку страну и бране нешто сасвим друго.

Гојковићева каже да је захваљујући председнику парламента Словачке, која је недавно мењала скупштински документ, добила упоредни преглед свих “правилника” из Европске уније.

“Питање ‘прелетача’ може да се реши Пословником. Такве примере прелазака из клуба у клуб нисмо нашли у ЕУ. Ненормално је да изборни резултати кажу једно, а после се ствари мењању”, рекла је Гојковићева.

Одговарајући на питање може ли препрека да буде то што је посланик власник мандата, она каже да не може изборни закон одређивати шта ће бити после избора, а да Пословником као скупштинским законом ово питање може да се реши.

“Словачки пословник је међу најлибералнијим. Европски посланици више расправе преносе на одборе, него на пленум, али су Словаци задржали и тај пленумски део. Идемо полако, члан по члан.

Надам се да ћу до краја мандата макар успети некоме да припремим материјал и да то представнимо на Административном одбору. Верујем да ће сви бити задовољни”, рекла је Гојковићева.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here