После избора Ђилас прави странку?!

Поделите:

Лидери ПСГ и Народне странке тражили од Ђиласа гаранције да после избора неће да оснива нову партију .Прете да у супротном неће учествовати у кампањи

Саша Јанковић и Вук Јеремић траже од Драгана Ђиласа да одустане од најављеног оснивања нове партије и прете да ће му у супротном ускратити сваку помоћ у кампањи!

Kако сазнајемо, када су добили потврду да се Ђилас са сарадницима увелико спрема да 10. марта, у прву суботу после избора у Београду, одржи оснивачку скупштину своје нове странке, Јанковић и Јеремић су побеснели и затражили хитно објашњење од тајкуна.
– Они траже од Ђиласа или да јавно објави да неће правити партију или да им да писмене гаранције за то. У супротном, неће активно учествовати у кампањи. Јанковић је Ђиласу отворено рекао да Вуку и њему не пада на памет да своје странке уништавају због њега… – преноси саговорник Информера.

Kао што је наш лист јуче ексклузивно објавио, Ђилас планира да одмах после избора формира странку у коју би превео и велики број одборника и функционера Јанковићевог ПСГ и Јеремићеве Народне странке.
Kако преноси наш извор близак Јанковићу и Јеремићу, они су Ђиласу јасно ставили до знања да ће га бојкотовати у кампањи за градоначелника уколико не одустане од “опасних планова”.

Јанковић и Јеремић добро знају да би их Ђиласова странка и те како угрозила. С друге стране, чињеница је да Ђилас без њих не може да изгура ову кампању. Он нема странку, ни било какву инфраструктуру, он нема контролоре, активисте, логистику. Зато му сада траже писмене гаранције да неће правити партију, а Ђиласу бар за сада не пада на памет да то уради… – преноси наш извор.
Он објашњава да никога ко познаје Ђиласа, Јанковића и Јеремића не би требало да чуди овакав заплет.
– Сва тројица су страшно сујетни и амбициозни. Нико ту никоме не верује. То је коалиција из интереса и свако гледа да се обезбеди и за себе узме што више. Посебно су Јанковић и Јеремић неповерљиви према Ђиласу јер ће испасти да су све своје капацитете уложили у њега, а он ће сву славу узети за себе, па им још и растурити странке – наводи наш саговорник.

И док тројица опозиционих лидера јуче нису одговарали на позиве и поруке Информера, председник Градског одбора СНС Београда Небојша Стефановић каже да опозициони челници толико говоре једни о другима да он више и нема шта да дода.
– Уверен сам да они једни о другима говоре истину. Њима је једини интерес да заседну у фотеље. Грађани их нису интересовали ни некада ни сада. Они се данас брину о својим проблемима, о свом положају, ко ће шта да зграби, која ће чија фотеља да буде… – поручио је Стефановић и нагласио да је уверен да народ зна ко је за њих нешто урадио.

Политиколог Јелена Вукоичић каже за Информер да Ђилас очигледно користи Јанковића и Јеремића као одскочну даску, да би се на велика врата вратио у политику.
– Тражење било каквог обећања од Ђиласа је узалудно. Знамо да за бивше чланове ДС обећања не значе много. Захваљујући њиховим погаженим обећањима, некада најмоћнија партија сада се бори за цензус. Ђилас ће сигурно хтети да оснује своју странку, он не може да буде задовољан тиме да му Јанковић или Јеремић буду шефови – истиче Вукоичићева.

Осећају се превареним

Аналитичар Небојша Kрстић напомиње да није изненађен реакцијом Ђиласових коалиционих партнера.
– Ако Ђилас оснива странку, а да о томе није унапред обавестио своје коалиционе партнере Јанковића и Јеремића, онда они нехотице подржавају његову политичку будућност, а не своју изборну листу. Јеремић и Јанковић зато имају пуно право да се осећају превареним и да раскину коалицију – објашњава Kрстић.

Тихи бојкот већ почео?!

Да ситуација у овој “тајкунској коалицији” није ни најмање идилична показало се на њиховом првом предизборном скупу.
Док према коалиционом договору Јеремић и Јанковић подржавају Ђиласа за градоначелника да би их он подржао у трци за премијерско и председничко место, бивши градоначелник их је у свом првом говору “одувао”, па је за важне државне функције предложио друге људе, попут Владимира Kостића из САНУ…
Јанковић и Јеремић само су гутали кнедле и кисело се осмехивали из првог реда. Упућени наводе и да је скупљање потписа за Ђиласа трајало скоро недељу дана јер су га ова двојица тихо бојкотовали.

Информер

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here