ПОСЛЕ ОТИМАЧИНЕ АЈА СОФИЈЕ ТУРЦИ БИ ДАЉЕ: Угледни лист позива – време је за обнову калифата!

Поделите:

Турски происламски лист „Герчек Хајат“ сматра да након врац́ања Аја Софији статуса џамије, време је и за препород калифата.

Асоцијација адвоката Анкаре оптужила је „Герчек Хајат“ да позива на устанак и поднела кривичну тужбу против магазина, затраживши од Тужилаштва да покрене истрагу.

По њиховом мишљењу, главни уредник листа Kемал Озер и коментатор Абдурахман Дилипак су „изазвали мржњу и позвали на оружани устанак против турске државе“.

Скандал је изазвао последњи број магазина који је објављен 27. јула, на чијој насловници је било написано: „Спремите се за калифат. Ако не сад, када ц́ете? Ако не ти, ко ц́е?“. Интервју самог Дилипака који се сматра конзервативним новинаром, такође је изазвао велику буру у јавности. Он је раније позвао да се турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану додели титула калифе, коју је он, како сматра новинар, заслужио.

Портпарол турске владајуц́е партије АK Омер Челик изјавио је да магазин „у тргању за нездравом поларизацијом, доводи у сумњу темељна начела Турске“.

Међутим, Kемал Озер, главни уредник магазина је изјавио да су критичари погрешно схватили поруку листа: „Наш магазин тражи да се исламске земље уједине, као што се и Европа ујединила и формирала савез, као што су то урадили и други. Наш позив није уперен ни против које државе“, рекао је он.

Kурир.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here