Последица Трампових одлука? Америка остаје без страних радника

Поделите:

Послодавци кажу да им је због повећане бирократије све теже да радницима обезбеде пословне визе

Трампова администрација користи широку и нејасну имигрантску бирократију како би обуздала прилив страних радника у Сједињене Државве стварањем нових препрека којима се ограничава легани улаз људи у земљу.

Влада издаје све мање радних виза и од апликаназа тражи додатне информације, истовремено чешће одлажући одобрења него пре годину дана. Болнице, хтели, технолошке компаније и други послови кажу да муку муче са мањком страних радника који су им потребни.

У лабораторији за патологију Нортвел Хелта у Њујорку, лекарска канцеларија је празна, микроскоп и компјутер су нетакнути. Други специјалисти су почели са радом 1. јула али је она заглављена у Пунџабу у Индији због неочекиваних проблема са њеном визом.

Амерички послодавци брину да ће остати без талентованих инжењера и програмера који ће отићи у земље попут Kанаде која са добродошлицом прихвата стране раднике.

Амерички председник Доналд Трамп недавно је најавио да планира да смањи број избеглица којима ће догодине бити дозвољен улазак у САД на 30.000, што је рекорно низак број. Прошле године је потписао извршно наређење да се „купује америчка роба и запошљавају амерички радници“.

Имиграциона служа каже да администрација спроводи реформе које су засноване на систему „заслуга“. Али послодавци кажу да им је због повећане бирократије све теже да радницима обезбеде пословне визе.

Анализа невладине истраживачке групе Национална фондација за америчку политику показала је да је стопа одбијених пријава за визе које су поднели квалификовани страни радници порасла 41 посто у четвртом кварталу фискалне 2017. у односу на трећи квартал.

Болнице тврде да им је потребно више страних лекара који су спремнији од америчких да раде послове који су слабије плаћени попут интернисте или породичног лекара. Од 1826 Нортвелових ллекара, 165 има визе.

Овог лета Роб Херст, 65, је морао да риба купатила у хотелу који води у Масачусетсу. Пет радница са Јамајке које су годинама радиле за њега овога пута нису добиле сезонске визе.

Страни радници су такође фрустрирани. Удеј Верма одлази после 12 година у Ајови где је добио диплому компјутерског научника и радио за једну технолошку фирму.

Верма, 37, који је емигрирао из Индије, обнављао је визу док је чекао на статус трајног резидента познатији као зелена карта. Он, његова супруга и њихов 9-годишни син планирају да се преселе у Торонто где он плнира да искористи иницијативу Глобални таленти коју је канадска влада покренула прошле године.

Иницијатива омогућава компанијама да обезбеде визе за раднике са виталним вештинама. Верма је ддобио визу за две недеље и за шест месеци би могао да добије стални резиденцијални статус.

Његов послодавац, произвођач софтвера Kира Системс, има 115 запослених. Ноа Вајсберг, кооснивач компаније, каже да је половина њииховог техничког особља из Kине, Индије, Русије и других земаља.

„Kлима која сада влада у Америци нам је помогла да регрутујемо људе“.

The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here