Последњи преживели: прича о „најусамљенијем човеку на свету“

Поделите:

Појавили су се изузетно ретки видео снимци припадника једног племена, који је прозван „најусамљенијим човеком на свету”.

Ради се о мушкарцу у педесетим годинама који већ 22 године живи сам у бразилском делу Амазоније, након што су последњи чланови његовог племена убијени.

Снимано је са удаљености, а снимак је објавила Агенција за староседелачке народе бразилске владе, Фунаи. На мутном снимку види се мишићав мушкарац који сече дрво секиром.

Снимак је обишао цео свет, али у њему се крије више него што је видљиво голим оком.

Због чега је сниман?
Од 1996. године, Фунаи из даљине надгледа тог човека, а потребно је да докажу да је још увек жив, како би се продужило важење наредбе о забрани уласка на земљиште по ком се креће, у северозападној савезној држави Рондонији.

Подручје од око 4.000 хектара окружено је приватним фармама и чистинама – земљом на којој су посечене шуме, а наредбом се спречава да било ко уђе у тај простор и угрози човека који ту живи.

У складу са бразилским Уставом, староседеоци имају право на земљиште.

„Морају стално изнова да доказују да тај човек постоји”, каже Фиона Вотсон, директор за истраживање и пропаганду у Сервајвал Интернешенал, непрофитној организацији која се бави правима племенских народа.

„Осим тога, постоји и политичка мотивација за објављивање снимка”, изјавила је Фиона за ББЦ. „У Kонгресу главну реч воде пољопривредне компаније, а буџет Фунаи је скресан. У земљи се одвија велики напад на права староседелаца.”

Фармери су у прошлости оспоравали тврдње агенције Фунаи.

Шта је познато о овом староседеоцу?
Упркос томе што су о њему писани разни извештаји о истраживањима, чланци у новинама, па чак и једна књига – „Последњи из племена: херојски подухват за спашавање једног човека у Амазонији”, коју је написао Монти Рил, новинар из САД – о том човеку се веома мало зна.

Посматра се као „неконтактиран”, што значи да нико са стране, из спољашњег света, никада није разговарао са њим (колико је познато).

Претпоставља се да је он једини преживели након напада који су 1995. године на њих шесторо извршили фармери.

Његово племе никада није именовано, а није познато ни којим језиком су се служили.

Медији у Бразилу су га годинама називали „Индијанцем из рупе”, јер је иза себе остављао дубоке јаруге, вероватно направљене за скривање или као замке за животиње.

Током година, напуштао је и колибе од сламе са ручно прављеним оруђем и оружјем, као што су бакље са смолом и стреле.

Због чега је овај снимак реткост?
До сада је постојала само једна једина, мутна фотографија тог човека.

Аутор фотографије био је филмски режисер који се придружио агенцији Фунаи на једној од надзорних експедиција, а приказана је врло кратко у бразилском документарцу из 1998. године, „Kорумбиара”.

Активисти кажу да су пријатно изненађени и обрадовани открићем да је староседелац наизглед доброг здравља.

„Веома је добро, лови, одржава засаде папаје и кукуруза”, изјавио је за Гардијан Алтер Алгајер, регионални координатор Фунаи.

Политика агенције је да избегава контакт са изолованим групама племенских заједница. Тврде да је староседелац јасно ставио до знања да не жели да га контактирају, између осталог гађајући људе стрелама.

„Прошао је кроз крајње насилно искуство, доживљава свет као веома опасно место”, каже Фиона Вотсон, која је посетила ту област и видела његове кампове.

Иако нови снимак може деловати воајерски, Вотсонова тврди да је био неопходан ради заштите тог староседеоца.

„Људи нам стално нуде видео снимке, али мора постојати некаква потреба да бисмо их објавили”, додала је.

Због чега је у толико великој опасности?
Сматра се да је његово племе десетковано углавном током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, након што је изграђен пут у близини, што је довело до повећане потражње за земљиштем за пословне намене.

Данас, фармери и људи који се баве нелегалном сечом дрвећа још увек желе његово земљиште.

Могао би да се нађе у сукобу и са „пистолеросима”, револверашима плаћеницима, које сточари анагажују да патролирају околином.

Група наоружаних људи испретурала је 2009. године привремени камп који су подигли надзирачи из агенције Фунаи. Оставили су два шаржера муниције, у виду претње.

У амазонској прашуми у Бразилу налази се више „неконтактираних” племена него било где другде у свету, тврде из Сервајвал Интернешенал.

Kонтакт са спољашњим светом доноси ризик од грипа, богиња и других болести које се иначе уобичајено лече, услед тога што припадници племенских заједница имају слабији имунитет.

„У неком смислу, и није неопходно да знамо било шта о њему”, каже Вотсонова о такозваном Човеку из рупе.

„Али он свакако јесте симбол нечега што понестаје – огромне разноврсности међу људима”.

 

BBC

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here