Последњи разговор Асанжа са Челси Менинг: “Прогутаће ме тама…”

Поделите:

Kао и сваки селебрити, а онај који одаје тајне посебно, имао је (и има!) критичаре који су дубоко убеђени да је криминалац, манијак, силоватељ или све то заједно. Неки су позивали на његово смакнуће. Неки други, опет, да му треба дати Нобелову награду за мир.

Важно је, за објашњење његовог данашњег физичког изгледа, објаснити и како је изгледао његов живот у амбасади Еквадора.

Kада га је новинар Њујоркера Рафи Хачадуријан посетио почетком 2017. године, Асанж је имао поломљен зуб и повреду рамена због које је морао да иде на магнетну резонанцу, али то није било могуће, пошто би био ухапшен чим би крочио ван парчета територије Републике Еквадор. Његов физички простор пуних седам година био је тек 32 квадратна метра: једна собица за њега и део који је делио са особљем амбасаде. Његов пропали физички изглед објашњава и стални опрез, налик на параноју („то што сам параноичан, не значи да ме не прате”?) да ће британски или чак амерички војници упасти у амбасаду и силом га одвести. Британски војници ударали су у прво време у зидове у четири ујутру, због чега је сваке ноћи мењао собу у којој спава.

Асанж је тада Хачадуријану показао лисице које је купио. „Ако крену на мене, везаћу се за еквадорског амбасадора.” (На крају то није учинио.)

Но пре него што је постао познат – или озлоглашен, како вам воља – Асанж је живео углавном повученим животом. Његова мајка стално се селила, и он је навикао да путује свуда, и да ради на путу. Утолико му је теже падало затварање у мали простор. Новинар ће приметити и да је Асанж „тешка” особа, али да то и не крије. Његова жеља да се одупре конформизму често надвлада његову жељу да буде схваћен. А оно чиме се бави, слегнуће раменима ти који га знају, није ни могло да прође без прста у око, без провокације, без беса.

Један од делотворних приступа у психологији је како јединка види себе самог. А Асанж је 2010. овако говорио, због чега ће га многи прозвати нарцисом:

„Kада си много паметнији од људи са којима се дружиш, као што се мени десило када сам био тинејџер, десе се две ствари. Прво развијеш огроман его. Друго, падне ти на памет да све може да се реши само ако добро мислиш. Али идеологија је превише једноставна да би објаснила како све функционише.”

Асанж је чекао и чекао, вероватно мислећи да ће Доналд Трамп („И лове WикиЛеакс!”, твитнуо је једном када је изашло нешто баш осуђујуће по његове демократске противнике) бити захвалан на ономе што је Викиликс, можда и нехотице, учинио за њега. Да ће политичка клима бити наклоњенија људима попут њега.

О томе сведочи и његов последњи разговор са Челси Менинг, када ју је убеђивао да заједно чине свет бољим местом.

„Прогутаће ме тама неколико година”, казала је она. „Сачекаћу да се све ово смири.”

„Неће требати више од неколико година”, уверавао ју је он.

„Тако је”, сложила се.

Документи које је, уз помоћ Челси Менинг, Викиликс објавио у вези са ратовима у Ираку и Авганистану откривају да је америчка војска убила на стотине цивила у инцидентима који су заташкани.

Али, два месеца касније, Челси Менинг је ухапшена. За Асанжа више није било места у Америци

Nedeljnik

Поделите:

1 коментар

  1. Da nisu hteli da raznorazne informacije idu u javnost, preko i uz pomoć Asanža, one ne bi izašle u javnost. Prema tome, verujem u njegov opstanak i preživljavanje. Uprkos svemu ima ozbiljnu zaštitu.Za nekoliko godina ili jednu deceniju držaće predavanja na Harvardu ili Oksfordu ili……

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here