Постоје 3 синдрома Балкана: Један од најгорих је – “Шта ће народ рећи”

Поделите:

Један од највећих проблема балкана и наших људи јесте то што народ превише брине о томе шта ће други људи рећи а премало брину о себи и својим жељама и циљевима.

На Балкану се вечито размишља о томе “ко ће шта рећи” ако поступим овако или онако. Тај синдром од ког многи пате управља целим нашим животом, а из тог разлога нису довољно срећни. Вековима уназад други знају о нама све иако им се никад нисмо представили.

Човек скочио “с руба свемира”, али ми и даље водимо рачуна о томе да оставимо лепу и пријатну слику о нама самима у јавности, па тако нећемо изаћи из куће масне косе, с длакавим ногама и у пиџами. У кући можемо, ту нас нико не види. Али ван ње – не. Јер битно је шта ће комшије о томе мисли.

Једемо данима паштету, али смо тип-топ сређене. Неће ваљда комшиница Мира знати о томе да смо сиромашне и јадне. Не. Има да се дотерам да све пуца! Није пријатно у ближој околини бити окарактерисана као запуштена. Жена роди дете, дете не личи на оца.

Свекрва не кужи да је и то могуће, па је у сумњи, гори жена од муке. Шта ће друго – него одрадити ДНK тест да се покаже и докаже чије је дете. Покаже и докаже – коме? Па околини, нормално! Није битно здравље детета, него да се зачепе уста околини. Kомшилуку. Фамилији. Јер сумњају.

Њихово је право да сумњају, морају да сумњају. Kонстантно се хранимо туђим мишљењем о нама самима. Kонстантно другима дајемо на важности када се ради о мишљењу о нама самима. Из неког разлога држимо до туђег мишљења. Из неког разлога не волимо кад се о нама прича.

Kад се за нама прича. Барем лоше не волимо да чујемо о самима себи, па свим силама се трудимо да барем не будемо предмет приче, ако већ не успемо да нас бије добар глас. Зашто нам је то важно? Зашто толико желимо бити прихваћене од стране пуно њих? Свих? Шта нам представља мишљење људи из околине, људи који не знају ни нас, а ни наше жеље, потребе и ставове?

Пулт 24 инфо

Поделите:

2 Коментари

  1. Ооооп – кочи!

    вечерас ћу се позабавити овом темом.
    како да ова самополивајућа теорија нађе места на виддовдану?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here