Потез Грчке цркве води у нове расколе

Поделите:

Епископ бачки Српске православне цркве Иринеј (Буловић) саопштио је да је архиепископ атински Јеронимос, поглавар Грчке православне цркве којој “Цариград никад није ни признао праву и пуну аутокефалност”, признао “такозвану Православну цркву Украјине, склепану од украјинских расколничких групација”.

Јерархија Православне цркве Грчке је 12. октобра на ванредном састанку на захтев Васељенске патријаршије прихватила аутокефалност Украјинске православне цркве.

Та одлука је тада у медијима оцењена као “одлука од посебне политичке вредности, јасна порука подршке Васељенској патријаршији, послата у свим правцима”.

 

Епископ бачки Иринеј пише да су на основу те одлуке у суботу васељенски патријарх Вартоломеј и архиепископ атински Јеронимос служили литургију у Солуну, током које је Јеронимос у молитви помињао “лажног митрополита ‘кијевског и све Украјине’ Епифанија Думенка”.

У саопштењу које је на сајту СПЦ, Иринеј пише да је тај поступак “последњи корак пред амбисом још дубљег и опаснијег раскола у васељенском Православљу”.

Иринеј наводи да је Свети Синод Московске Патријаршије већ званично саопштио да ће “признавање украјинских расколника као Цркве од стране Атине имати за последицу брисање имена Архиепископа атинског из диптиха Руске православне цркве и прекид општења са свим архијерејима Грчке православне цркве који усвоје Архиепископов став и буду саслуживали с расколницима из Украјине који у ствари немају никакав свештени чин, нити уопште припадају Православној цркви”.

Тај раскол, пише Иринеј, “није изазвала Руска православна црква, него искључиво Цариградска патријаршија, а за његово евентуално продубљавање и продужавање одговорност ће сносити и Јеладска (Грчка) православна црква као досад једина која је, после дужег опирања, “легла на руду” и поступила по инструкцијама Фанара (Васељенске патријаршије), Вашингтона и Бог зна кога све још”.

– Ако се не тргне у последњи час, (грчки) архиепископ Јероним ће поделити одговорност пред Богом, Црквом и историјом с патријархом Вартоломејем, који, нажалост, заборавља да је он у првом реду епископ Kонстантинопоља, данас Истанбула, а да титула “васељенски патријарх” заправо означава првог епископа византијске “васељене”, како је у званичној идеологији називана Ромејска или Источноримска Империја – пише Иринеј.

Та Вартоломејева титула, наставља епископ бачки, “не означава ‘епископа све васељене’, односно планете Земље, како суштински гласи савремена новаторска и, рећи ћу без зазора, неправославна црквено-политичка идеологија Васељенске Патријаршије, Фанара или како већ ко воли да се изрази”.

– Став Српске православне цркве, саборски формулисан, остаје неизмењен: непокајане украјинске расколнике не признајемо ни за припаднике Цркве, а камоли за нормалну аутокефалну православну цркву – пише на крају саопштења које је потписао епископ бачки Иринеј.
Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here