ПОТОМАK ФРАНЦА ФЕРДИНАНДА: Србија није крива за Први светски рат!

Поделите:

“Али да и није било тог пуцња у Сарајеву, рат би почео три недеље касније, негде другде”, рекао је унук последњег цара Аустроугарске

Потомак аустроугарског надвојводе Франца Фердинанда, Kарл Хабсбург – Лотринген изјавио је да би и без сарајевског атентата дошло до Првог светског рата, пише Гардијан.

“Ако бисте све поједноставили, могло би се рећи да је пуцњем у Сарајеву је почео Први светски рат. Али да и није било тог пуцња у Сарајеву, рат би почео три недеље касније, негде другде”, рекао је у интервјуу “Гардијану” унук последњег цара Аустроугарске.

Хабсбург – Лотринген сматра да нема потребе да његова породица покаже кајање за трагедију Првог светског рата, јер би то на првом месту значило значило да је она била крива.

“Било би погрешно да се упире прстом у једну државу. Ако то урадите, требало би да узмете у обзир да су тада већ постојале значајне тензије, нарочито између Немачке и Русије, које су већ почеле да мобилишу своје трупе дуж граница”.

Он је рекао да се слаже с мишљењем да су сви европски народи тада били спремни за рат.

“Многи су се већ тада прикључили блоковима чекајући велики сукоб. Ако сте имали некога ко је крив, онда је највећи кривац за почетак рата био сам национализам”.

Аустроугарско царство је тада имало 50 милиона становника, а царска Русија је деценијама спроводила политику конфронтације и то преко утицаја у источној Европи, што је довело до рата на Балкану 1912. који је предвидео већи сукоб .
Хабсбург – Лотринген каже да је његов деда, последњи цар Аутроугарске, био само онај ко је, како је рекао, наследио рат.

“Он је у неколико наврата покушавао да смири ситуацију и користио је породичне контакте да води мировне преговоре.
Јасно је видео да је основни проблем статус словенских народа у оквиру Хабсбуршке империје. Верујем да је такође схватио и да су га Срби видели као главног непријатеља зато што је желео да избалансира односе међу словенским народима, али и у суштини минимализује доминирајуц́и утицај Срба међу словенским народима”, рекао је унук Kарла Првог, последњег цара Аустроугарске.

курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here