Potpredsednik Bundestaga zatražio da Berlin protera američkog ambasadora Ričarda Grenela

Podelite:

ANGELA Merkel vuče realne poteze koji nisu po volji zvaničnom Vašingtonu – primer je gasovod Severni tok-2 – ali se čuva otvorenih političkih sukobljavanja i jakih reči.

Mnogi oko nje i ispod nje više se, međutim, ne libe da Amerikancima „pokažu zube“.

Upravo je potpredsednik Bundestaga Volfgang Kubicki oštro kritikao ambasaora SAD u BerlinuRičarda Grenela i  javno zatražio da bude proglašen za persona non grata.

U intervjuu francuskoj novinaskoj agenciji AFP objasnio je zašto traži grenelovo proterivanje:

„Taj američki diplomata se ponaša kao vrhovni komesar okupacione vlasti. Njemu mora biti stavljeno do znanja da naša  tolerantnost ima granice. Nemačka ne sme trpeti Grenelove pokušaje da se meša u politiku suverene države kakva je Nemačka“.

Kubicki je potpredsednik opozicione ali parlamentarne Slobodne demokratske  partije, a imao je u vidu Grenelove pretnje sankcijama nemačkim kompanijama koje učestvuju u projektu Severni tok-2, kritikovanje berlina što vojne rashode ne podiže do 2 odsto nacionalnog BDP, javno zameranje nedeljniku Der Spiegel da se služi „antiameričkom retorikom“…

Zato je Kubicki pred kamerama sugerisao svom ministru spoljnih poslova Hajko Masu da protera Grenela koji je – kao poslednji „ispad“ – sebi dozvolio da kritikuje nemačkog ministra finansija Olafa Šolca zbog budžetskog plana Nemačke za nekoliko narednih godina.

Grenelu se nije svidelo – a to je onaj „Trampov čovek od poverenja“ kod kojeg na konsultacije odlazi Hašim Tači – što je Šolc  u plan uneo vojne rashode koji su „daleko od potrebnih dva odsto BDP“.

Volfgang Kubicki

Kubicki je naglasio da nema nameru da štiti Šolca, koji ume i sam dsa se brani, pa dodao:

„Ne smemo više dozvoljavati da se američki ambasador meša u političke stvari nemačke“.

Šolc je u pomenutom planu predložio da Nemačka naredne godine vojne rashode podigne na 1,37 odsto svog BDP i da se do 2022-ge „približi 2 0dsto BDP“, a da ih već 2023-će spusti na 1,25 odsto BDP. To bi u 2023-oj značilo realno smanjenje za 50,2 milijarde dolara.

U februaru je Grenel javno spočitavao vladi Merkelove da Berlin ne sme štedeti na odbrani jer joj je „Rusija na pragu“.

Fakti

Podelite:

1 komentar

 1. pa može njega Nemačka da protera nije to nikakav problem i Maduro je proterao iz Venecuele amere ali im se to ne isplati na duži rok..
  Onda Grenel samo pošalje dopis Trampu da se Nemci ponašaju ne kooperativno i roknu im takse na razne robe i nenormalne carine.
  Kome onda da izvezu BMW,Audije i Mercedese??????
  Ediju Rami u Albaniju??????
  Tutuu Mgabeu u Kongo??
  Kome kad su oni jedini koji pošteno i uredno mogu da plate sve njihove proizvode??
  Svi ostali će da preuzmu kontigente sa robom ali plaćanje o kukovdanu kad strina Milesa ofarba kosu u rezedo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here