Потресна исповест познатог кошаркаша: Никад им нећу опростити Олују!

Поделите:

Хрвати у недељу “славе”, кажу да је “Олуја” била “победа хрватске војске, полиције и Хрватског већа обране”. А у Србији за то време туга, око 250.000 прогнаних напустило је пре 23 године домове, огњишта, земљу…

Једна од породица која је била у конвоју избеглица презивала се Марић. Најближа фамилија Алекса Марића, бившег кошаркаша Партизана и потом репрезентативца Аустралије. Тада 11-годишњак, рођен у Сиднеју, памти ту 1995. А његова прича за “Блиц” је више него потресна: Наиме, Алексов деда је убијен почетком августа 1995. током хрватске војне акције “Олуја” у својој кући у Сонковићу код Шибеника. Његови посмртни остаци ексхумирани су тек последњег дана новембра 2012. из заједничке гробнице на локацији Света Мара код Шибеника, заједно са посмртним остацима још 31 особе. Идентификација је обављена последњег дана јуна 2015. године у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу.

– Ниједан рат не може да се заборави или да се пређе преко тога. Не дао бог ником да доживи оно што је мој народ доживео, да дели судбину моје породице, родбине, пријатеља… – рекао је тада за “Блиц” Марић, касније узоран спортиста и идол “гробара”.

А деда Стева? Био је узор Алексу, учитељ живота.

– Деда Стеван је био мањи растом, сви су га волели у Сонковићу. Био је омиљен, старина врло бистрог ума, размишљања, трезвеног погледа на свет. Kада се све то догодило, иако сам био мали, имао сам свега 11 година, неизмерно смо патили, свега се сећам као да је данас било. Био је то тежак ударац за породицу, од којег дуго нисмо могли да се опоравимо. Ево, ни данас још не знам ко ми је убио деду. Такође, убили су ми и тетку испред њене куће у Kасићима. Наишли су војници и она је мислила да је у питању наша војска, али нажалост није било тако.

У Хрватској се и ове године слави…

– Имам свој став о Хашком трибуналу, други имају свој, али јако ме љути када неки мисле да је то била шетња Срба кроз неку шуму. Kао да се ништа није догодило, а Хрвати, као и светски медији, заборављају колико је хиљада Срба прогнано са својих огњишта или још горе, колико их је убијено.

Алекс не крије и не либи се да каже: “Олуја” је злочин без казне.

– Kао да су Срби најгори на свету, као да смо ми сами криви за све што нам се догодило, а да против нас није нико. Kао да нисмо људи, да немамо земљу, поштовање, веру, нацију, Србију…

Параде, цвеће, музика, много народа… Централна прослава и овог 5. августа је у Kнину.

– То је највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. Био је то стравичан злочин у ком је погинуло 2.500 Срба. Последњих година се дешавају терористички напади у којима је убијено неколико људи, па се месецима прича о томе – додао је прослављени кошаркаш.

Блиц

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here