Потврђена оптужница против Дикића за тероризам

Поделите:

Виши суд у Подгорици потврдио је данас оптужницу против 14 руских, српских и црногорских држављана оптужених за припремање и учешће у наводно осујећеном покушају тероризма у Црној Гори.
Суд је потврдио оптужницу којом је тужилаштво означило руске држављане Едуарда Шишмакова и Владимира Попова као организаторе осујећене руске завере. Њима се на терет ставља “стварање криминалне организације и тероризам у покушају”.

Међу оптуженима су и пензионисани генерал српске Жандармерије Братислав Дикић, као и српски држављани Немања Ристић и Предраг Богићевић који су оптужени да су помагали Русима у припреми терористичког плана.

Дикић је у затвору у Подгорици, а Богићевица и Ристића Србија одбија да изручи.

Група држављана Србије, међу којиима је и Дикић, негирала је на припремном рочишту 24. маја у Подгорици, било какву умешаност у осујећену заверу, док су адвокати одбране тражили од суда да обустави поступак, “јер нема доказа”.

“Ја сам жртва и производ оптужнице… Нисам прирпемао, нити покушао да извршим, нити извршио то што ми се ставља на терет”, казао је тада пред судом Дикић који је у притвору од 16. октобра прошле године.

Лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић су заједно са још седам особа оптужени за стварање криминалне организације. И они су у више наврата негирали умешаност у покушај тероризма наводећи да је реч о “монтираном политичком процесу”, усмереном на слабљење овог, по резлтатима октобарских парламентарних избора, најјачег опозиционг савеза.

Суђење це почети у наредна два месеца, а крајњи рок је 9. август.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here