ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА У СKУПШТИНИ: Премијерка добија 300 хиљада, посланици и министри 275, дупло више него лекари и професори!

Поделите:

Фискални савет предложио је да се у наредном периоду повећају плате у државном сектору, па би тим предлогом плата министара и посланика износила између 250.000 и 275.000 динара, плата председника и премијера Србије око 300.000, председника Уставног суда од 275.000 до 300.000 динара.

 

Далеко мање повећање овим предлогом планирано је и за просвету и здравство, па би тако наставнници имали повећањем добијали између 45.000 и 55.000, професори факултета од 75.000 до 100.000, док би доктори специјалисте имали од 90.000 до 110.000 динара.

Не сме се заборавити да је Скупштина Србије у овој години заседала само 65 дана, што значи да су посланици „радили“ нешто више од два месеца, док плату из буџета примају свих 12 месеци.

Владимир Вучковић из Фискалног савета, за „Еспресо“ каже да је ово предлог на основу међународне праксе, и на основу онога што су друге земље из окружења урадиле, Словенија, Хрватска, Црна Гора.

– Земље из окружења имају ту хијерархију послова у државном сектору, где се на врху налазе председник државе, председник Скупштине, председник Владе и председник Уставног суда, и то је убедљиво доминантна међународна пракса. То су најодговорнија места у држави, свако од нас има мишљење о људима, али овде није реч о томе, људи се мењају, овде је реч о систему, да се зна која су најодговорнија места у држави, и да та места буду адекватно плаћена – рекао је Вучковић.

Међутим, не може а да се не постави питање зашто је озбиљна разлика у платама професора и лекара са једне стране, а са друге посланика?! Док ће лекар специјалиста, који свакодневно лечи и спасава људе, уз помоћ овог предлога „једва добацити“ до 110.000 динара, посланици ће, са друге стране имати од 250.000 до 275.000 динара.

– У просвети и здравству су плате ниске, нарочито у здравству, и предлог је да се повећају убудуће. У просвети ће бити благо повећање, али, нажалост, позиција просвете у свим земљама је таква да они зарађују око просечне плате. Није оправдано да се тежи да наставници имају исте плате као лекари. Ми као грађани имамо своје мишљење да ли народни посланици заслужују те зараде, да ли толико раде, али ако хоћемо да правимо уређену државу онда треба кренути од врха, а на крају крајева то је неки подстицај да квалитетнији људи буду на тим функцијама. – каже Вучковић.

Он такође додаје да ово није предлог да се плате сада, или у следећој години изједначе са овим нивоима, и да је реч о неким циљаним зарадама у периоду од неколико година.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић каже за „Еспресо“ да је чињеница да се плате посланицима и осталим државним функционерима нису повећале од 2004. године, као и да су чак смањене фискалном консолидацијом.

– Најниже су у целом региону, али најниже су плате и лекарима, професорима. Плате посланицима треба повећати, јер данас посланик прима мању плату од лекара у Дому здравља. Ипак, не би било праведно да посланик прима три лекарске плате, па треба свима у разумном оквиру плате подићи. Држава јако „крвари“ кроз хонорисање управних одбора. Мој је став да управни одбори не треба да се плаћају или треба да се даје симболична надокнада. Од тих 300 милиона евра колико иде за УО, могу да се свима разумно повећају плате – рекла је Рашковић Ивић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже за „Еспресо“ да су једно плате функционера, а друго плате администрације и јавног сектора.

– Плате запослених у државној администрацији, посебно у локалним самоуправама, као и плате здравствених и просветних радника несумњиво треба да буду веће. А онима који се налазе на политичким функцијама прво треба испитати порекло имовине. Нема сумње да одговорне функције заслужују да буду адекватно плаћене према платним разредима, али онда и казне за криминал и корупцију морају бити драстичније – каже Обрадовић.

Никола Јовановић, потпредседник Народне странке сматра да плате у јавном сектору треба повећати пре свега за раднике запослене у здравству, школству и безбедности.

– То је један од начина да спречимо одлазак квалификованих људи из земље и боље јавне услуге код нас. Ако најбољи лекари у Румунији имају 2.700 евра, а медицинске сестре 900 евра, не видим зашто наши не би имали макар приближно томе. Против сам ураниловке, другим речима залажем се за систем у коме немају сви исту плату, већ се оне одређују према учинку и оценама колега. Исто тако веће плате би морале бити праћене и већом контролом квалификација, рада и мерама за строго кажњавање корупције – каже Јовановић.

 

еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here