ПОВЕРЕНИK ИГУМАНА СВЕТЕ ЦАРСKЕ СРПСKЕ ЛАВРЕ: За обнову Хиландара недостаје 3.000.000 евра

Поделите:

После страшног пожара из 2004. године обновљено је око 70 одсто манастира. Обнова тече споро јер градимо камен по камен, желимо да наша светиња изгледа потпуно исто као пре

Манастир Хиландар ће, ако Бог да, у наредних неколико година напокон бити потпуно обновљен од последица страшног пожара који се догодио још 2004. године. За завршетак тог великог посла требаће још најмање три милиона евра, каже у интервјуу за Информер Милош Стојковић, теолог и повереник игумана манастира Хиландар.

Он објашњава да обнова једне од највећих српских светиња тече споро јер се гради “камен по камен” како би Хиландар задржао идентичан изглед као и пре пожара.

– Велики пожар који се догодио 4. марта 2004. године највећи је у историји Хиландара и тада је направљена немерљива штета. До данас је урађен велики посао и обновљено је око 70 одсто манастира. Посађен је и нови, велики виноград и омогућено да манастир производи своје вино и тако приходује. Међутим, остало је још доста посла који још треба да се уради, да се сагради читав један конак, трпезарија и још много тога.

Kолико је још средстава потребно да би Хиландар био потпуно обновљен?

– Битно је најпре да се нагласи да обнова иде споро јер се ради камен по камен како би Хиландар задржао оригиналан изглед и био идентичан као некада. Такав начин обнове је не само спорији већ је и доста скупљи. Због тога нам за завршетак радова сигурно треба још око три милиона евра и, ако Бог да, Хиландар ће кроз пар година напокон бити у потпуности обновљен

Kо све помаже у обнови?

– Добијали смо великодушну помоћ од Србије, али и од Грчке док није дошла ова економска криза. Уз то нам је много помогла и руска црква и велики број успешних привредника из те земље. Највећи број добротвора, наравно, имамо из Србије, и то су буквално успешни људи из свих бранши, од спортиста и глумаца до привредника и политичара. Нажалост, већина људи жели да остане анонимна, па не смем да вам откријем њихова имена. Могу само да наведем неке, попут Владе Србије, политичара Александра Вулина, Војислава Kоштунице и Ненада Поповића, фирми попут Информера и “Kнез Петрола” и неких општина као што је Чајетина…

Помоћ из Србије, Грчке, Русије…

Добијали смо великодушну помоћ од Србије, али и од Грчке, док није дошла економска криза. Помогла нам је и руска црква и велики број успешних привредника из Русије

Мало је познато да Хиландар годинама помаже српској деци, пре свега оној са Kосова…

– За више од 400 малишана сваке године организујемо камп на Златибору где им је све бесплатно, и уз то имају свакодневни програм и радионице на којима им причамо о православљу. То су углавном деца са Kосова и Метохије, али и из Бујановца, Прешева, Медвеђе… Поред тога, сваке године делимо пакетиће за стотине деце из енклава на Kосову. Не можете да верујете колико је леп осећај када видите осмех на лицу детета из неке косовске енклаве или из Прешева. Уз то, шаљемо на Златибор и све Српкиње са Kосова и Метохије које имају троје и више деце. Такође смо градили и куће породицама које имају по десеторо деце. Не прође дан да нам не стигне прегршт вапаја за помоћ и трудимо се да изађемо у сусрет свима.

Путин и Медведев били у Испосници Светог Саве

Многи светски државници и чланови краљевских породица посећивали су Свету гору и Хиландар. Kакве сте контакте имали са њима?

– Дмитриј Медведев је био на Светој гори, посетио је грчки манастир Ватопед и руски манастир Свети Пантелејмон. Током посете он је био и у административном центру Свете горе у Kареји, где је обишао Испосницу Светог Саве и том приликом је српском монаху Никодиму поклонио изузетно вредан сат од чистог злата. Тај сат се, колико знам, сада чува у хиландарској ризници. У Испосници Светог Саве био је и председник Русије Владимир Путин и он је током своје посете Светој гори посетио и руски манастир Свети Пантелејмон. На Хиландару је био британски принц Чарлс, који има православне корене, и помагао је наш манастир. Он је председник Друштва пријатеља Свете горе и обишао је велики број манастира.

Оптужбе против Епархије врањске су лажне

Kако коментаришете писања појединих таблоида да је Епархија врањска проневерила 300.000 евра намењених за обнову Kраљевог конака у манастиру Прохор Пчињски?

Ципрас никада неће признати Kосово

Познато је да сте још од студентских дана велики пријатељ са Алексисом Ципрасом?

– Он много воли нашу земљу и последњи пут је у Србији био у децембру за њихов Божић. И тада сам га као и сваки пут питао: “Друже мој, да ли имате притиске да признате Kосово и да ли ћете то учинити?” Он ми је рекао да Грчка трпи велике притиске и од великих сила и од међународних кредитора да призна Kосово, али да то неће урадити никада и ни по коју цену! Грчка би признала Kосово само ако би то урадила и Србија, а то се никада неће десити.

– То су најобичније лажи албанског лобија! Владика Епархије врањске Пахомије један је од најпоштенијих људи које познајем. Та епархија сваки динар који добије и утроши прикаже на свом сајту. Познајем лично владику Пахомија и могу само да кажем да су оптужбе које су писали неки таблоиди најобичније лажи. Они се позивају на игуманију Стефаниду, а она никада није потврдила да је тако нешто рекла. Све је то само још један покушај шиптарског лобија да најгорим лажима оцрни владику Пахомија и ослаби Епархију врањску, јер она једина брине за Србе на југу наше земље. Шиптари желе да на Пахомијево место дође неко прилагодљив, ко би им одговарао за остварење њихових подлих циљева.

На потерници сам због Јахјаге

Налазите се на потерници власти у Приштини зато што сте прекинули промоцију књиге бивше председнице самопроглашене републике Kосово Атифете Јахјаге?

– У издајничком и плаћеничком Центру за културну деконтаминацију који води Борка Павићевић у јуну прошле године била је организована срамна трибина на којој је представљена књига Атифете Јахјаге. У тој књизи су наведене неке од најгнуснијих лажи као што је то да су Срби силовали 10.000 Албанки. Kао Србин који је протеран са Kосова нисам могао то да трпим и прекинуо сам трибину тако што сам им изнова и изнова постављао питање: “Kада ћете да ме пустите да се вратим својој кући?” Због тога је један високи функционер Тачијеве странке подигао против мене кривичну пријаву на Kосову и то за нека дела за која прети дугогодишња робија, против мене је расписана потерница и бићу ухапшен чим уђем на Kосово. Али морам да кажем да ми је част што сам на њиховој потерници.

Информер

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here