Поводом обележавања 100. годишњице од завршетка Великог рата, планира се изградња Спомен комплекса на Церу! (ВИДЕО)

Поделите:

ПОТПИСАН УГОВОР О ОСНИВАЊУ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА – СПОМЕН КОМПЛЕКС ЗА ОЧУВАЊЕ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКИХ ВРЕДНОСТИ И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЦЕРА

У Београду, у просторијама Министарства привреде, у среду 15.11.2017. године, закључен је Уговор о оснивању Привредног друштва“Спомен комплекс за очување културно-историјских вредности и одрживи развој Цера” Д.О.О. Шабац, који су потписали, у име Владе Републике Србије, министар привреде Горан Кнежевић, а у име локалних самоуправа са територије Мачванског управног округа, градоначелник града Лознице, Видоје Петровић и председници општина, Богатић Ненад Бесеровац, Крупањ Иван Исаиловић, Љубовија Милован Ковачевић, Мали Зворник Зоран Јевтић, Коцељева Душан Илинчић, Владимирци Милорад Милинковић, као оснивачи.

Потписивању Уговора, присуствовао је и вршилац дужности директора Друштва, Јован Јањић, мастер правник из Крупња, који ће извршити све послове у вези са регистрацијом истог и председник Мачванског управног округа Драгослав Милановић. Привредно друштво се оснива у циљу изградње Спомен комплекса на врху планинe Цер, као и управљања истим по завршетку његове изградње.

Идејно решење будућег Спомен комплекса, пројектовало је референтно пројектно предузеће “Сет” Шабац, а иницијативу за његово подизање и изградњу, прихватила је Влада Републике Србије, која је Закључком број 023-9208/2017-3, усвојила Нацрт уговора о оснивању привредног друштва, на седници одржаној 19.10.2017. године. У оквиру Спомен комплекса биће изграђени: спомен обележје у виду стилизованог крста видиковца, музеј, едукативни центар, као и угоститељски објекти за пријем и смештај туриста.

План је да се центарлно обележавање стогодишњице завршетка Великог рата и потписивања примирја, на државном нивоу обележи управо на месту будућег Спомен комплекса, следеће године 11. новембра, до када би требала да буде завршена изградња спомен обележја.

 

Поуке.орг

Поделите:

2 Коментари

 1. Треба радити и градити – али знати како, и зашто баш тако.

  Немојте браћо да нам и данашњи споменици буду црномагијашка дела као и дела Ивана Мештровића. Знате ли шта је у ствари споменик незнаном јунаку на Авали, и чија је капа на глави београдског победника?

  Треба се распитати код добрих људи у Србији, како овај комплекс треба да изгледа, да би одисао снагом и благословом, сједињеношћу, снагом и победом. Не заборавите да ће овај комплекс бацати сенку на целу околину.

  Не свиђа ми се овај раздешени крст. Овако ишчашен и у растакању.
  И цео комплекс не оставља утисак компактности, повезаности, целине, хомогености.
  Изгледа да је у раседаљу, као на трусном подручју.

  Браћо, ако има међу вама неко ко може да досегне до извођача радова, пројектанта а највише одлучивача – нек дела брзо.

  Ово не личи на моду. Ово личи на порок.

 2. У селу Текериш, на Церу већ постоји споменик са
  СРБСКИМ ОБЕЛЕЖЈИМА, којих на овој макети нема?!
  Можда једног дана поред овог крста додају и полумесец,
  чисто да испоштују све окупаторске војнике?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here