Пожар на Сувобору и Маљену, ванредна ситуација у три села

Поделите:

На ваљевским планинама Сувобору и Маљену гори педесетак хектара ниског растиња и листопадног дрвећа. Терен је неприступачан и тешко доступан ватрогасцима. За сада нису угрожена околна села.

На делу територије општине Мионица, у селима Планиница, Горњи Лајковац и Брежђе, јутрос је проглашена ванредна ситуација због опасности од пожара. Нико није повређен, а тренутно нема ни угрожених домаћинстава. За сада није познат узрок пожара.

Извештај Радована Лазаревића (12.00)

Начелник Окружног штаба Милан Михаиловић рекао је агенцији Бета да су увођењем ванредне ситуације створени услови за ангажовање људи и механизације из мионичке општине, као и за пружање помоћи МУП-а и Војске Србије.

Он је казао да је „протекле ноћи ситуација била боља, иако није било посебних активности како би се сачували људи у тешким условима, али да је од јутрос ‘пожар нападнут’ у циљу да се локализује“.

„Ако то не успемо, онда ће његово гашење трајати више дана“, казао је Михаиловић.

Он је рекао да је монтиран резервоар из кога ће се хеликоптер МУП-а Србије, чија се помоћ данас очекује, снабдевати водом.

„Тај резервоар пуни се водом из реке Паклешнице и околних потока, где су у зајажене вирове потопљене пумпе које у њега избацују воду, па ће хеликоптер моћи да лебдећи у ваздуху натанкује и до једне тоне воде“, рекао је Михаиловић.

Додао је да ће се на сличан начин снабдевати и ватрогасне и остале цистерне, као и са сличног резервоара на Богдановића брду, на путу Мионица–Дивчибаре, односно Ваљево–Рајковић–Дивчибаре, како не би морале да иду по воду у Ваљево и Мионицу.

„У гашење шумског пожара на Сувобору и Маљену, уз постојеће екипе МУП-а и Шумске управе ‘Борања'“, укључене су нове посаде са возилима“, казао је Михаиловић.

„Данас је ‘дан де’ у настојањима да се ватрена стихија локализује и спречи њено ширење ка четинарском комплексу ‘Маљен 1’ и Дивчибарама, односно кућама у најугроженијим селима у којима је на снази ванредна ситуација“, рекао је Михаиловић.

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић рекао је Танјугуда је ситуација на Маљену много боља него јутрос и да је пожар локализован са три стране.

Како каже, на четвртој страни, неприступачном делу, у подножју се ради машинама.

Према његовим речима, може се слободно рећи да ће у току вечерњих часова доћи до потпуне локализације.

Пожар је избио у понедељак после подне, а јуче се на неприступачном терену разбуктао ношен ветром.

РТС, Бета, Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here