Пожар у врху Хрватскe

Поделите:

Ватра у Далмацији разбуктала политичку кризу у Загребу. Премијер Пленковић у сукобу са председницом Колиндом

Сплитски пожар отворио је највећу кризу у хрватском државном врху на релацији – председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић. Падају тешке речи, а Пленковић као шеф ХДЗ-а је наговестио да ће странка размислити хоће ли Колинду Грабар Китаровић подржати за други председнички мандат.

Неизвесно је и хоће ли министар одбране Дамир Крстичевић повући оставку, коју не одобравају ни председница ни премијер, али моћни министар је и даље увређен што је Колинда Грабар Китаровић прозвала војску да није на време била укључена у гашење ватре у околини Сплита. Интензивно се траже и узроци највећег пожара ове године у Далмацији, који је угрозио и сам Сплит, а грађани хвале напоре ватрогасаца који због небриге политичара ове године неће добити ни регрес. Све је више незадовољства према политичарима, јер су високорангирани из државног врха на државни рачун отпутовали на тениски турнир у Вимблдону, док се показало да ватрогасци користе возила стара и тридесетак година.

Ватрена стихија је показала да у Хрватској влада хаос на терену, без обзира на то што власт покушава да прикаже како је све било како треба. Тако је шеф Цивилне заштите био на годишњем одмору, док је Далмација била у пламену, а грађани кажу да су се сами организовали, јер службе нису реаговале. Очито, смене тек следе, поготово оних који су допустили да се пожар приближи тако великом граду као што је Сплит, који је у последњи тренутак избегао праву катастрофу.

КИТАРОВИЋЕВА „АМЕРИЧКИ ЧОВЕК“

ИВАН Јаковчић, као европарламентарац, оптужио је Колинду Грабар Китаровић да води самосталну спољну политику која се ослања на америчке интересе и тиме штети Хрватској. Јаковчић каже да је за Хрватску штетно што се придружила Иницијативи три мора и да Вашингтон има превелик утицај на председницу, а сам премијер Пленковић у све нервознијим иступима и сам замера Колинди Грабар Китаровић што је подстакла министра Крстичевића критиком војске да се одлучи на оставку.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here