Позив на линч: Терористи зову на нападе широм света

Поделите:

Каиро — Портпарол ИД позвао следбенике да организују нападе у САД, Европи, Русији, Аустралији, Ираку, Сирији, Ирану и на Филипинима. Стефановић: Србији не прете напади.

Ројтерс подсећа да тај позив долази у време светог месеца рамазана, али и наводи да се за сада не може потврдити аутентичност аудио-поруке портпарола ИД Абула Хасана ел Мухајира, која је послата путем кодиране апликације за слање порука ИД.

Међутим, наводи се да је глас са те поруке потпуно исти као и у претходној поруци за коју се претпоставља да припада портпаролу Исламске државе.

“Лавови Мосула, Раке и Тал Афара, нека Бог благосиља ове чисте руке и светла лица, против одбијених и отпадника борите се снагом једног човека”, навео је портпарол ИД.

Подсетимо, само у претходних месец дана догодило се више терористичких напада. У Манчестеру се на концерту у пуној арени разнео бомбаш самоубица, усмртивши 22 човека и ранивши више десетина. Потом су тројица нападача улетела комбијем у масу људи на Лондонском мосту. Страдало је осморо, а повређено такође више од десет особа.

Напад је извршен и у Кабулу, у дипломатској четврти, где је такође било страдалих и то преко 100, а у Техерану су изведена два напада у истом дану. Управо из Ирана сада долазе оптужбе да иза такозване Исламске државе стоје САД. Наиме, врховни лидер Ирана, ајатолах Али Хамнеи, окривио је САД за нестабилност на Блиском истоку, истакавши да је борба Вашингтона против Исламске државе – лаж.

Ни наше подручје не може се сматрати безбедним, судећи по објавама ИД, јер је остављена порука да терористи нису заборавили Балкан, него су “само преокупирани”.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за “Блиц” да није изненађен претњама ИД. “Тероризам је велики безбедносни изазов и за далеко развијеније земље, што смо имали прилике да видимо. У овом тренутку нема непосредне опасности по Србију када је реч о терористичким нападима и грађани могу да се осећају сигурно. Наше полицијске службе су на опрезу и оне ни најмању назнаку претње не узимају здраво за готово”, каже Стефановић.

Он напомиње да Служба за борбу против тероризма у сарадњи са тужилаштвом и БИА свакодневно анализира информације са терена: “Даноноћно пратимо ситуацију и у сталном смо контакту са службама у региону и Европи како бисмо имали правовремене информације ради сузбијања претњи. Полиција је спремна да одговори на све безбедносне изазове.”

И министар одбране Зоран Ђорђевић истиче за “Блиц” да су све службе у приправности. “Србија се одлукама највиших званичника међу првима определила за то да у складу са својим могућностима пружи активан допринос међународним напорима у супротстављању тероризму, будући да такве организације представљају изазов безбедности на глобалном нивоу. Грађани могу да буду мирни. Министарство одбране у сарадњи са осталим структурама константно прати ситуацију, одлучно чува мир и безбедност грађана”, наглашава Ђорђевић.

Према подацима америчког Центра за борбу против тероризма, најопаснија жаришта џихадиста на Балкану су у БиХ и на Косову. Из БиХ су се издвојила два града као регрутни центри: Зеница и Сарајево.

На Балкану се налази више од 100 ћелија, од којих је већина у БиХ. Најозлоглашеније упориште је Горња Маоча, где се вијорила и застава ИД. Када је у питању Србија, главно упориште је у Новом Пазару, али има их и у Сјеници, Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Центри за врбовање и обуку су откривени и у околини Љубљане, у Ријеци и Сплиту, затим у Гусињу, Плаву, Улцињу у Црној Гори, као и у Куманову и Тетову у Македонији. На Косову је регрутни центар џихадиста пресељен из Пећи у Митровицу.

Б92, Блиц , Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here