ПОЗНАТИ АРХИТЕKТA: Неко се много потрудио да упали катедралу Нотр Дам, стари храст не гори тако…

Поделите:

Бивши главни архитект и генерални инспектор француских историјских споменика бацио је сумњу на службену причу да је ватра Нотр Дам узрокована кратким спојем електричне инсталације.

Бенџамин Мутон, који је био главни архитект историјских споменика у Француској и надгледао рестаураторске радове на катедрали Нотр Дам до 2013. године, каже да је мало могуће да је пожер проузроковала неисправна електрична инсталација и да је потребно много труда како би се запалио стари храст у катедрали.

“Дакле, говорите нам да ова врста дрвета не гори тако лако?”, упитао је новинар архитекту, пише Неwсwарс.

“Храст који је стар 800 година врло је тежак – покушајте га запалити” – рекао је Моутон.

– “Стари храст, уопште није лаган. Требало би пуно труда да би успели … То ме запањило.”

Упитан да изнесе објашњење како се пожар ширио тако брзо и са таквом силином, Мутон је потврдио да није било додатних мера опреза које су се могле предузети како би се осигурало спречавање таквог “брзог” пожара.

“У деведесетима смо променили сву електричну инсталацију у катедрали Нотр Дам” – рекао је Моутон.

„Дакле, није било могућности за кратски спој у електричним инсталацијама. Обновили смо електричну инсталацију како бисмо се ускладили са савременим нормама, чак се ишло толико далеко да су – постављени системи за откривање и заштиту од пожара у катедрали.”

Мутон је такође открио да постоје два дежурна стражара који надзиру сваку могућност пожара, додајући да су техничке и сигурносне мере предузете како би се заштитили споменици као што је Нотр Дам, без преседана.

Више од милијарду евра обећано је за обнову Нотр Дама, која ће према председнику Емануелу Макрону бити обновљена за пет година, што је врло бесмислена изјава с обзиром да је питање хоће ли ће он до тада бити на власти, и с обзиром да Жути прслуци сваког викенда организују велике демонстрације против њега.

(Нови-Свјетски-Поредак.цом)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here