Прањани: Обележавање 74. годишњице почетка Операције “Халијард” у Другом светском рату

Поделите:

Обележавање 74. годишњице почетка Операције “Халијард” у Другом светском рату, током које су припадници Југословнске војске у отаџбини са импровизованог аеродрома евакуисали више од 500 савезничких ваздухопловаца чији су авиони оборени изнад Србије.

Свечаности су присуствовали Принц Александар Kарађорђевић, амбасадор САД Kајл Скот и председница скупштине Србије Маја Гојковић.

Иначе, операција „Халијард” из лета 1944. године се сматра за једну од најуспешнијих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија у историји ратовања. Тада је око 1.000 америчких припадника ваздухопловних снага оборено изнад окупиране Југославије, од којих је велики број завршио у Србији.

Село Прањани је место где је почело спасавање више од 520 савезничких пилота у августу 1944. тако што је уз помоћ српског локалног становништва направљена писта на коју су амерички авиони могли да слете и спасу пилоте.

Извор и фото: Танјуг

Поделите:

7 Коментари

 1. СРБИ СУ СПАСИЛИ 500 АМЕРИЧКИХ ПИЛОТА, А ЊИХОВИ ПОТОМЦИ НАТО АГРЕСИЈОМ ОТЕЛИ КОСОВО СРБИЈИ

  Највећу захвалност због спашавања голих живота америчких пилота, дугује се Србима. Било би најправедније, најпоштеније и најхуманије да Америка повуче своје признање према лажној „УЋК“-а држави Косово.

  Убеђени смо да су државници Србије предочили и подсетили Амерички Стејт Департмент да су Срби 1944 године, спасили више од 500 америчких пилота, од сигурне смрти.

  Никада Америка, нити државе ЕУ не би смеле да признају лажну „УЋК“-а државу Косово.

  Од 2008 године, тадашњи државници да су на седницама Савета Безбедности, предочили Америци и свету све наведено, никада толики број држава не би признале лажну државу Косово.

  Уместо паљења америчке амбасаде, које су омогућили Тадић и Коштуница (тадашњи ДОС-овски режим) , требали су одмах након што је терористичка и злочиначка „ОВК“-а прогласила независну лажну државу-Косово, признати Републику Српску. Највећа грешка, било је паљење америчке амбасаде, и самим тим су покренули процес ланчаног признавања лажне државе Косово од стране држава ЕУ и запада.

  На недавно одржаном обележавању у Прањанима, везаном за спашавање 500 америчких пилота,

  Кајл Скот, амбасадор ЕУ у Србији изјавио је да има намеру да сними филм о томе како су Срби спасили пилоте у сврху само рекламе.

  Праведније би било да сниме филм о бомбардовању „Милосрдног анђела“, великом броју жртава ( 2500 цивилних жртава), и још већем броју оболелих од карцинома услед засипања осиромашеним уранијумом.

  Каубоји имају необичне начине захвалности па су нам узвратили НАТО агресијом, осирумашеним уранијумом, касетним бомбама и жртвама( тачније 2500 недужних цивилних жртава).

  СРБИЈА МОРА ЗБОГ ПОРОДИЦА 500 СПАШЕНИХ АМЕРИЧКИХ ПИЛОТА, ЗВАНИЧНО ЗАТРАЖИТИ ДА АМЕРИКА ПОВУЧЕ СВОЈЕ ПРИЗНАЊЕ ПРЕМА ЛАЖНОЈ „УЧК“-а ТВОРЕВИНИ КОСОВО.

  У Београду

  26.09.2018 године Председник Удружења Симо Спасић

  ((http://mojenovosti.com/index.php?option=novosti&catnovosti=0&idnovost=152178&SRBI/SU/SPASILI/500/AMERICKIH/PILOTA,/A/NjIHOVI/POTOMCI//NATO/AGRESIJOM/OTELI/KOSOVO/SRBIJI\#.W6uHDdcza1s))

 2. Kao ssto znate, za vreme titove diktature, nije se spominjalo o spasavaanju americkih aviaticara, niti odliko vanje “Legion of Merit’,najvece americko odlikovanje Generalu Dragoljubu Mihajlovicu, ministru vojske Kraljevine Juoslavije.Takvo drzanje su produzili i Dosovci, a i danas G. Gojkovic i Scot nisu pomenuli ime Generala Mihajlovica. Ravna Gora je bila stanovnistva monarhista-cetnika Generala Mihajlovica, a ne oobicnih “stanovnika”/

 3. Nije se zaboravilo i nece da je Handzar SS Divizija organizovana , na predlog Himlera i da se je borila protiv Amerikanaca u Italiji. Cetnicki ustanici po Krajini i Bosni , su se digli, posle 2,3 mjeseca dolaska na vlast ustasa, i strasnog pokolja ne naoruzanog Srpskog Naroda. “Jasenovac” Instsitut u njujorku, je podigao spomenik u NJujorskom parku “Jasenovac” u spomen Srpskih, Jevrejskih i Roma zrtvama. od ustasa. Stotine knjiga, NJemacke, talijanske arhive svjedoce o genocidu nad Srpskim Narodom, od hrvatskih ustasa, a i”cvijece”tj muslimani iz bosne su se udruzile bile sa ustasama. Njemacki diplomata, Herman Neumacher, je posle rata naposao knjigu, da u poslednje 2 hiljade godina, takvi zlocini nisu pocinjeni, kao od hrvatskih ustasa.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here